Fotbollscup jubilerar

Kampen om jubileumspokalen är igång! Kommer ”Larslarsarna” med Reidar Larsson i spetsen försvara titeln? Eller ska ”Västerfallet”, anförda av Evert Fransson och Magnus Oscarsson, vinna Mörtebo cup? Foto: David Alin
Textstorlek:

MÖRTEBO Imorgon avgörs fotbollsturneringen Mörtebo Cup. I år firar turneringen
30 år och arrangören Mörtebo fritidsklubb ser fram emot evenemanget.

Sjumannaturneringen Mörtebo cup jubilerar. I år arrangeras fotbollsturneringen för 30:e året i följd.

Reidar Larsson, ansvarig för fotbollssektionen i Mörtebo fritidsklubb, berättar kort om evenemangets ursprung.

– Det hela började med att jag och några kompisar ville spela en fotbollscup 1987. Vi lyckades få tre korplag att komma och spela. Problemet var att det skulle kommit ett fjärde lag också, men de tog fel på dag och kom på söndagen istället, skrattar Reidar Larsson.

Under 1990- och 2000-talet hade turneringen upp till 14 lag som spelade under två dagars tid. Cupen har under årens lopp lockat lag från hela regionen.

– Vi har haft lag från både Gävle och Hamrånge, men de flesta lagen kommer från Ockelbo, säger Reidar Larsson.

Men sedan storhetstiden har deltagandet gått neråt, med ett snitt på fyra–fem lag per upplaga. Men i år ser det ljusare ut för arrangören.

– I år har vi hittills sju lag anmälda, så det pekar uppåt igen. En av anledningarna till det är att vi har gjort om reglerna. Numera måste det finnas med en tjej i varje lag, vilket verkar ha ökat intresset, säger Magnus Oscarsson, sektionsansvarig i Mörtebo FK.

I samband med Mörtebo cup anordnas även Mörteboträffen. Till morgondagens evenemang står en nybyggd scen klar, där underhållning bjuds under lördagskvällen.

– Folk får rösta fram olika band som kommer hit och spelar varje år. Mörteboträffen är uppskattad och vi brukar ha ett hundratal besökare, säger Magnus Oscarsson.

Mörtebo cup brukar bli ett minnesvärt idrottsevenemang. Ett event som skapar oförglömliga ögonblick, såväl under som efter turneringen.

Det höga gräset runt planen möjliggör till ett och annat bollsvinn.

– Under en turnering försvann var och varannan boll i det höga gräset. När jag och Reidar var uppe den hösten och tittade till planen så hittade vi 14 bollar som hade gömt sig i gräset, skrattar Magnus Oscarsson.

David Alin