Humi gillar ovanliga kräldjur

Humi Kejerhag brinner för ovanliga djur. Han är ordförande i Gävleborgs herpetologiska förening och har en kajman hemma. Foto: David Alin
Textstorlek:

SKUTSKÄR Humi Kejerhag har sedan barnsben gillat alternativa husdjur. Han har länge drömt om att ha en egen krokodil. För 18 månader sedan förverkligades drömmen.
”De är spännande djur”, säger han. 

Det kalla sommarklimatet håller ormar borta från fastigheter. Länsstyrelsen har hittills inte fått några ärenden gällande ormar på tomter eller förflyttningsärenden.

– Vi får hoppas att de håller sig i skogen, säger Sara Waern på natur- och viltenheten.

Furuviksparken brukar få ett tiotal samtal från privatpersoner under våren. Hittills har det varit lugnt även för deras del.

– Gästerna frågar oss en del saker men inte mer än så. Har privatpersoner fler frågor hänvisar vi dem till länsstyrelsens artskyddshandläggare, säger Daniel Hansson, animal director.

– Håll gräsmattan välklippt och ha ordning på rishögar. Ha även ordning i komposten, ormar brukar nämligen lägga ägg där. Dra även undan stenhögar men plocka ej stenrösen som är skyddade enligt lagstiftning. Är tomten i ordning håller sig ormarna borta.

Ett annat tips för att hålla tomten ormfri är att ha god hand med skadedjur, exempelvis råttor.

–  Ormarna följer dem, så ha råttfällor utsatta. Har ni igelkottar i närheten, hjälp dem att övervintra så ökar chanserna till en ormfri omgivning.

En person som gillar ormar och kräldjur är Humi Kejerhag. Hans intresse för reptiler började när han var 8–9 år gammal.

– En kompis till mig hade en orm. Jag ville gärna skaffa en själv men mamma ville inte. Hon sa till mig att när du är 18 år får du bestämma själv.

När Humi blev myndig bestämde han sig för att skaffa en orm. Kejerhag tog chansen och gjorde det rejält.

– Mitt första djur var en kungsboa, även kallad boa constrictor.

Det var en hona på 2,5 meter som jag köpte av en kompis.

Fram tills i dag har Humi Kejerhag haft alla möjliga sorters -ormar och ödlor. När intresset var som störst var huset i Skutskär fullt av reptiler.

– Det var mycket ormar, bland annat blodpytons, tigerpytons och smaragdboor, men även en del ödlor. Det är fördelen med att bo stort, skrattar Humi.

Allt arbete runt omkring djuren, som städning och matning, tog för mycket tid för Humi Kejerhag. Det resulterade i att han gjorde sig av med alla djuren. I dag har Humi endast ett djur, en krokodil. Närmare bestämt en kajman.

– De är spännande djur. Jag har alltid velat ha en och nu har jag nått mitt mål.

Kajmanen är en nära släkting till krokodilen och alligatorn, men mindre i storlek. Den finns i flera olika arter och lever i Syd- och Centralamerika. Humi Kejerhag har haft sin i ett och ett halvt år. En bekant hjälpte honom att förverkliga drömmen.

– Han ringde mig på vägen upp till Gävle och skulle sälja den. Han hade sålt den till en annan person, men så hade den personen inte kontaktat honom. Han visste att jag ville ha en kajman och frågade om jag vill köpa den.

Humi ville köpa kajmanen, men då tog ursprungsköparen kontakt och bekräftade affären. Kejerhags bekant tog med sig den lilla krokodilen till en reptilmässa i Linköping, men köparen dök aldrig upp. I stället fick Humi förverkliga målet att få äga en kajman.

– Det var skönt när det hela var avklarat och jag blev jätteglad.

Krokodilen är runt 50 centimeter lång och får mat en gång i veckan.

– När hon blir stingslig vet man att det är dags att mata henne. Födan består av råttor som hon sväljer hela.

Humi Kejerhag är ordförande i Gävleborgs herpetologiska förening. Herpetologi är läran om groddjur och kräldjur. Arterna samlas under begreppet herptiler. Föreningen startades 2015 och har 25 medlemmar.

– En del har ormar, några har ödlor och vissa har alla möjliga djur. Spindlar, tusenfotingar, grodor. Reptiler överlag helt enkelt.

Föreningen har varit med på olika evenemang. Förra året var ett flertal av medlemmarna på Granngården när företaget anordnade Djurens dag.

Barnen fick chansen att hålla i ormar och se ovanliga husdjur på nära håll. Planerna inför ett liknande evenemang är i gång.

– Förra gången var det sex–åtta djur på plats. Tanken är att det blir i lite större skala, förhoppningvis redan till hösten. Granngården är fantastiska att ha att göra med och visar att de vill visa upp vår hobby. Det är riktigt roligt faktiskt.

David Alin