Krister kan kalla sig knalle tack vare Ockelbo marknad

Ockelbo marknad gjorde Krister Larsson till marknadsknalle och han har bara missat en av alla marknader på hemorten. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

OCKELBO I dag startar den 37:e sommarmarknaden i Ockelbo. Krister Larsson började som knalle på den allra första marknaden och finns han självklart på plats.

Krister Larsson hade precis -startat sitt företag Kundköp när han engagerade sig i Ockelbo IF:s och Ockelbo baskets idé om att arrangera en marknad på idrottsplan.

Idén var ett evenemang som både satte Ockelbo på kartan och gav föreningarna välbehövliga ekonomiska tillskott.

Föreningarna engagerade marknads-proffset Åke Sjöberg för att starta upp verksamheten och Krister Larsson var en av många som jobbade med att göra -marknaden möjlig.

– Eftersom jag nyss hade -startat företaget ville jag prova på att vara marknadsknalle, skrattar han.

– Marknaden blev framgångsrik och att vara marknadsknalle blev en del av mitt jobb.

Men att vara marknadsknalle var inte så enkelt i början.

– Det har blivit mer accepterat nu. Kanske för att det kommit regler om kassaregistrering och annat, tror han.

– Det skulle bli ännu bättre om alla som är ute på marknader måste ha kassaapparat och inte bara de företag som är svensk-registrerade. Då skulle det bli mindre missförstånd som gör kunderna oroliga.

Han är glad att han tog sig igenom de första tuffa åren och menar att många ger upp för tidigt.

– Det tar tre till fem år att få bra resultat när man är knalle. Så är det nog med de flesta företag, -förresten.

På senare år har betalnings-sättet Swish gett ett uppsving.

– Det funkar bra för marknader och aktiviteter ute i det fria. Inte minst när det blir svårare och -svårare för både kunder och företagare med kontanthanteringen.

Ockelbo marknad betyder mycket för Krister.

– Det är en viktig återvändarhelg som ger sammanhållning och en speciell stämning.

Krister kallar sig knalle, men under större delen av året reser han med kläder och produkter till äldreboenden i Gävleborg och Dalarna.

– Jag åker till dem som inte kan ta sig till en affär på egen hand.

I december har han sitt marknadsstånd med bland annat strumpor, hjortronsylt och tunnbröd från Jämtland i Valbo köpcentrum. På sommaren är det torg och marknader som gäller.

– Här i Ockelbo har jag varit med alla år utom ett. Det året hade jag jobbat för hårt och gått in i väggen. Men då hade jag -personal som såg till att vi var med på marknaden ändå.

Sedan början av 1990-talet finns marknaden i centrala Ockelbo.

Marknadsgatan löper längs större delen av Södra Åsgatan och Krister har haft sitt marknadsstånd på samma ställe i alla år.

– Det är viktigt med en fast plats så att stamkunderna hittar tillbaka.

Numer har han ytterligare en fast plats i Ockelbo under sommaren; i ladan intill Sundsbron, där järnhandeln förr hade sitt förråd.

– Sommarladan. Vi öppnade i måndags och finns här i sex veckor, säger Krister och berättar att han tömmer lagret varje år och har utförsäljning under några sommarveckor.

Samtidigt som Krister -öppnade sommarladan för i år, satte marknadsgruppen igång med den praktiska uppbyggnaden av marknaden.

– Ljud, el, teknik, skyltning, parkeringsplatser… Det är massor av detaljer som måste funka när marknaden startar, säger Krister Ederth som är kontaktperson för marknaden.

Han kom in i marknads-organisationen i mitten av 1980-talet och gör nu sin 34:e sommarmarknad i Ockelbo. Han är Ockelbobo och arrangerar marknader i hela Mellansverige.

– Många av de stora mark-naderna har det tufft eftersom det är naturlig avgång på knallarna.

Han förklarar att Ockelbo försöker tänka nytt för att locka ny publik till Ockelbo helgen efter midsommar.

– Vi har har en del nya -utställare och det blir som ett mässområdet vid Raboskolan. Krögarna satsar en del på Torget och det är sju år sedan vi hade artister senast.

Till första marknaden kom allsångsledaren Bosse Larsson och Hepstars. Till årets marknad kommer Bröderna Norberg med sina Melloparodier på lördag och Östen med Resten på söndag.

Agnetha Brolin