Pengar till åtta projekt

Projektledaren Erika Engvall Stefansson har tillsammans med Jörgen Edsvik (S) och Margareta Wedin (C) presenterat de första ärenden som får pengar i kommunens treårsprojekt för ytterområdena. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

​Vid årsskiftet startade Gävle kommuns projekt med extra pengar till gräsrotsprojekt i Forsbacka, Hamrånge och Hedesunda. Nu har första ärendena beviljats pengar.

Alla de åtta ärenden som blir först ut att plocka pengar ur kommunens särskilda satsning på tre ytterområden, finns i Hamrånge.

– Hamrånge har kommit längst med idéer. Där har de varit -skickliga att snabbt ta fram -ärenden som vi kunnat ta ställning till, -säger Jörgen Edsvik (S) som tillsammans med Margareta Wedin (C) fått kommunstyrelsens uppdrag att besluta om vilka ärenden som ska få pengar i landsbygdsprojektet.

I veckan har 666 590 kronor betalats ut till föreningar i Hamrånge för satsningar som den nya utvecklingsgruppen ansökt om.

De första pengarna går till:

Röjning av elljusspår i Norrsundet

Ljud- och ljusanläggning till Norrsundets Arbetarteaterförening

Ställplatser för husbilar och husvagnar i småbåtshamnen

Företagarfrukostar i företagarföreningens regi

Ställplatser för husbilar och husvagnar vid Knutpunkten

El till produktionsköket i Bergby

Utegym på Heden

Digital utrustning till Norrham

– Arbetena måste igång omgående. Pengarna ska användas före årsskiftet, säger Margareta Wedin och förklarar att pengarna till insatserna i ytterområdena ska användas de år de är avsatta för.

– Det är fem miljoner per år i tre år som gäller. Pengarna kan inte flyttas mellan åren.

Därför är det bråttom för de tre utvecklingsgrupperna att lämna ansökningar till projektledaren Erika Engvall Stefansson.

– Alla grupper har redan lämnat in ansökningar, säger hon.

– Ingen har fått nej hittills och flera ärenden tittar vi på i referensgruppen där det finns representanter från alla förvaltningar.

– Det är inte meningen att de här pengarna ska användas för service och skötsel som redan är kommunens ansvar. Därför måste vi kolla av alla ansökningar.

Eftersom det är bråttom att komma igång och använda årets pengar, räknar Jörgen Edsvik och Margareta Wedin med att ta fler beslut i projektet redan i sommar.

– Det här är ett test av ny arbetsmetodik med enklare arbetssätt, säger Jörgen Edsvik.

– Och alla ärenden i satsningen måste komma via den lokala utvecklingsgruppen, fyller Margareta Wedin i.

 Agnetha Brolin