Second hand kan öka

Kunderna är desamma som i nyhandeln, menar Anette Renström på Myrorna i Gävle.​
Textstorlek:

​GÄVLE 1,2 miljoner svenskar vill handla mer second hand och nästan lika många vill skänka mer av de egna kläderna. Det visar en ny undersökning. ”Vi måste göra det enklare för kunderna att handla second hand” , säger Emma Enebog på Myrorna.

Klädkonsumtionen har ökat enormt de senaste tio åren och därför är en omställning till att kläder återanvänds i högre utsträckning nödvändig, menar Emma Enebog, hållbarhetschef på second hand-aktören -Myrorna.

– 1,2 miljoner svenskar vill handla mer hållbart. Det är
en hög siffra, så många konsumenter kan göra stor skillnad.

Siffrorna kommer från en -undersökning som marknads-undersökningsföretagen Yougov har gjort på uppdrag av Myrorna.

I dag handlar svenskar i genomsnitt 12,5 kilo nyproducerade -kläder per år och 0,9 kilo kläder second hand. Om -konsumenterna köpte 1 kilo mindre nytt och 1 kilo mer second hand skulle det innebära att vi sparade 8 100 liter rent vatten per person, enligt Emma Enebog.

Det är en differens mellan hur många som vill köpa -begagnade kläder och hur många som -faktiskt gör det. Emma Enebog säger att många vill mer än man mäktar med, för det kräver lite mer av kunden för att hitta rätt storlek och plagg i en second hand-butik.

– Vi måste göra det enklare för kunderna att handla second hand.

Hon säger att de jobbar med att öppna fler butiker, använda -digitala plattformar för -försäljning och bidra med inspiration och -information om begagnade kläder.

Julia Finér på second hand–kedjan Emmaus, ser också ett ökat intresse och hon vill vända sig till unga människor för att utnyttja potentialen i viljan som finns.

– Unga har inte lika djupt -inrotade konsumtionsmönster än, säger Julia Finér.

– Vi har samma kunder här som när jag jobbade i nyhandeln, säger Anette Renström som är -butikschef på Myrorna i Gävle.

– Det har blivit accepterat att handla second hand och för många kunder är återbruksidén viktigare än att det är ekonomiskt.

Alla tre är överens om att det finns ett behov av att få in mer kläder också.

– Vi har kapacitet att ta emot mer. Det är en otrolig energibov med alla kläder som bara slängs också, säger Julia Finér.

Matilda Träff/TT                                         Agnetha Brolin