Turistboende vid Bysjön

I förstudien har förslaget om ett turistboende placerats mellan Bysjön och Wij trädgårdar. Bild ur förstudien
Textstorlek:

OCKELBO Bristen på boende ska inte vara ett hinder för tillväxt i Ockelbo. Det menar Företagarrådet och Ockelbo kommun som nu har redovisat förstudien över ett nytt centralt turistboende.

Förstudien har gjorts med stöd från Leader Gästrikebygden för att få fram fakta kring vad som behövs och vad det skulle kosta att bygga ett boendeområde för besökare i Ockelbo.

Tanken är att det ska -fungera för både enskilda turister och grupper.

– Vi måste få hit mer folk och vi måste få dem att stanna, sa Företagarrådets ordförande Göran
Ström när arbetet med förstudien startade i vintras.

Nu har förstudien redovisats.

Området som föreslås bli turistboende ligger mellan Åmotsvägen och Bysjön, från Caravan club till Ulvstavägen.

Arkitekten Andreas Häggblom och landskapsarkitekten Stefan Harestad har skissat fram ett camping-område med plats för 104 husbilar eller husvagnar, 25 tältplatser och stugby med 14 småhus med totalt 64 bädddar.

I området föreslås en servicebyggnad med reception med kafé och livsmedel och utrymme för utställning. Intill den finns kök och matsal, utedisk, duschar och toaletter.

I förslaget leder en väg ner till sjön där det finns bastu med omklädningsrum samt badbrygga med båtplatser.

Jonsson Consult AB har gjort en beräkning på vad -investeringen skulle kosta om den görs som det presenteras i förstudien. Kalkylen är en grov beräkning och stannar på drygt 39 miljoner kronor.

Kommunens näringslivschef, Mimmi Ekström, poängterar att det inte handlar om en kommunal camping, utan en idé om hur ett turistboende kan se ut och vad den kostar att anlägga.

Nu när förstudien är klar går arbetet vidare med att söka aktörer som vill vara med och bygga den nya boende-anläggningen.

 Agnetha Brolin