Bjuder in till öppen gård och trädgård

Getterna, de andra djuren och Anki Nyberg tar emot besökare. Foto: Arkiv
Textstorlek:

LINGBO Det är stort intresset för Lindarnas Gård i Lingbo. Ann-Christine ”Anki” Nyberg summerar en bra sommar. I helgen bjuder hon in allmänheten till öppen gård och trädgård.

– Besökarna får gå runt och titta på djuren och trädgårdsintresserade får ströva runt i trädgården. Gårdsbutiken kommer vara öppen med egenproducerade varor och så bjuder vi på gofika, säger Ann-Christine ”Anki” Nyberg.

Intresset för att besöka gården utanför Lingbo är stort och besökarna kommer från när och fjärran. Förra gången Anki Nyberg bjöd in till öppen gård och trädgård besöktes evenemanget av närmare 200 personer.

– Det var full rulle hela tiden. Nu ligger ju Högbodagen sam-tidigt och de flesta semestrar och sommarlov har tagit slut, men jag tror att det blir mycket folk, säger Anki Nyberg.

På gården finns bland annat åsnor, ankor, grisar och getter. Djuren brukar vara en av anledningarna som lockar besökarna till gården.

– Gästerna gillar möjligheten att gå runt och njuta och att kunna komma i närkontakt med djuren, både i hagen men även runt omkring på gården, säger Nyberg.

Men det finns ett djur som lockar mer än de andra, kalkonen Ernst.

– Han är populär bland gästerna och har blivit berömd. Han gillar att bli uppmärksammad och då spänner han upp sina fjädrar. Vissa blir glada och andra blir rädda för honom. När han har tråkigt hos oss brukar han ströva över till hembygdsgården och få uppmärksamhet, skrattar Nyberg.

För personer med gröna fingrar lockar trädgården, där gästerna strövar fritt bland odlingar.

– Jag får ofta höra från besökarna att de blir inspirerade. Det är kul att kunna inspirera folk till nya idéer, säger Nyberg.

Lindarnas Gård anordnar även afternoon tea på söndagseftermiddagarna sedan 2,5 år tillbaka. Evenemangen är populära.

– Förra gången var det 50 personer bokade, men ändå var det fem bord på kö för att få komma med. Man förväntar sig inte att ett evenemang som man förknippar med att kura på vintern fungerar även på sommaren, säger Nyberg.

Anki Nyberg rekommenderar besökarna att ha en god framförhållning för att komma med på de välbesökta evenemangen.

– De brukar vara fullbokade tre–fyra veckor i förväg. Redan nu är det halvfullt inför evenemangen i september, skrattar hon.

David Alin