Mycket att lära i höstskön natur

Gott eller giftigt? Wendela Engeliv visar. Foto: Getty Images/iStockphoto
Textstorlek:

GÄSTRIKLAND Nu närmar sig terminsstarten hos studieförbunden. Deras scheman fylls fortfarande på, men redan nu finns många olika kurser för gästrikar som vill lära av och om naturen.

Folkuniversitet i Gävle ordnar en kursdag i september om att plocka och tillreda svamp. I Högbo bruk går jakten efter kantarell, kremla, fårticka, taggsvamp och Karl-Johan. Wendela Engeliv leder kursen som avslutas med att fynden tillagas över öppen eld.

Studiefrämjandet i Gävle tar sikte på träden. I slutet av augusti khar de en kurs om att beskära träd i JAS-perioden – det vill säga under juli, augusti och september. Gunilla Welin Brook och Eva Hedin håller i en teoriträff och ett praktiskt kurstillfälle.

Medborgarskolan har grundkurs för nya och blivande skogsägare. Den hålls på distans och är 24 kurstimmar lång. Skogsmästaren och fastighetsmäklaren Sara Nilsson berättar om praktiskt skötsel och om ekonomin i skogsfastigheten.

Studieförbundet vuxenskolan (SV) har jägarexamenkurser i hela länet. I Hofors planerar de också att lära nybörjare om att tassa, flå och stycka. Ledaren Dan Törnström visar hur ett fällt rådjur tas om hand.

SV i Gävle undersöker intresset för biodling. Jonas Zetterström kan dels hålla grundkurs i biodlandets konst, dels lära ut hur man bygger en bikupa. Om han hiottar kursdeltagare, alltså.

Hos ABF Gästrikebygden och ABF Hofors finns ännu inga naturinriktade utlysta – höstterminen tycks fortfarande vara under planering.

Ebba Pettersson