Satsar på fler kvinnor

Textstorlek:

LÄNET Vid flera av landets stora universitet sjunker andelen nyantagna kvinnor till ingenjörsprogrammen. Genom att motverka fördomar om yrket vill organisationen Womengineer göra utbildningarna jämställda år 2030. I Gävleborg görs många sådana insatser och här ökar intresset.

Under de senaste tio åren har andelen kvinnor som studerar på landets civil- och högskoleingenjörsprogram ökat från omkring 24 till 29 procent. Men i höst sjunker andelen hos de tekniska universiteten i Stockholm, Göteborg och Luleå, jämfört med förra hösten.

I Luleå har andelen nyantagna kvinnor till ingenjörsprogrammen minskat från 25 till 20 procent. Där tror Erik Höglund att en bidragande orsak är att det finns en missvisande bild av ingenjörsyrket. Han tycker att man från en tidig ålder bör uppmuntra tjejer att bekanta sig med yrket.

Organisationen Womengineer håller med. På sin hemsida har de flera bloggar och intervjuer där ingenjörsstudenter berättar om sin vardag. Målet är att ge en helhetsbild av ingenjörers student- och yrkesliv.

– Vi är noga med att även lyfta upp de som finns på mindre orter, som till exempel Borås, Gävle eller Jönköping, säger Kjzal Kaldi på organisationen.

I Gästrikland satsas det mycket på att locka tjejer till teknik-utbildningarna. Sandbacka park och Gävle kommun har sommarkurser i teknik för elever i årskurs åtta. I Teknikerjakten satsar Högskolan i Gävle på att väcka intresset för teknik från förskolan till gymnasiet. Vuxna kvinnors teknikintresse uppmuntras i projektet Kvinnor, teknik och klimat, som organiseras av ABF, Studiefrämjandet, Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Insatserna tycks ge resultat. Höstterminen 2016 utgjorde kvinnorna 25 procent av de antagna till Högskolan i Gävles åtta ingenjörsprogram. I höst är 33 procent av de antagna på programmen kvinnor.

Axel Vikström/TT
Ebba Pettersson