”Norra Europas vackraste uppsikt”

Textstorlek:

HOFORS Knacka tre gånger på väggen, annars kommer gruvfrun och ställer till elände! Följ med Gästriklands Tidning på en tur under jorden djupt nere i Storberget. 

I över 600 år har järnmalm brutits ur Storberget utanför Hofors. Ända sedan Albert av Mecklenburgs dagar under 1300-talet har dagbrotten försett Europa med järnmalm.

Numera får besökare möjligheten att under guidad turer uppleva gruvarbetarnas känslor och upplevelser. Guiden Tommy Nielsen berättar att det har varit stort intresse för visningarna.

– Det har varit några peakdagar nu. I tisdags var 30 personer här och i onsdags och torsdags över 40 besökare. Det har inte varit badväder helt enkelt, vilket har gjort att besökarna har sökt sig hit, säger Tommy Nielsen.

En nyhet till årets visningar är att den första turen är mer barnanpassad.

– De barn som vill får ta med sig magnet in i gruvan och leta efter järnmalm. Vi har även en pysselhörna samt en barnanpassad hinderbana. Det blir lite mer spännande för dem.

Gruvan i Storberget är en av Järnrikets sevärdheter. Besökarna går in genom stollgången, en tunnel som sprängdes fram i slutet av 1700-talet för att leda ut grundvattnet och göra utforslingen av den brutna järnmalmen enklare.

Vägen in i tunneln är mörk och kall. Tommy Nielsen stannar till vid en termometer. Den visar 4 plusgrader.

– Den håller vanlig temperatur. Tidigare i somras vände vinden och varmluft strömmade in i gruvan. Då var det 14 plusgrader här inne, skrattar Nielsen.Stollgången är 265 meter lång. Samtidigt som den bröts började gruvarbetarna göra en öppning ovanifrån i dagbrottet.

Den horisontella gruvgången, som möter dagbrottet på 45 meters djup, blir som ett ventilationsrör när luften tar sig igenom och ut ur stollgångsöppningen vid bergets fot.

Det tog nästan tio hela år för gruvarbetarna att med tillmakningseldar spränga ut Stollgången i slutet på 1700-talet.

– Varje dag kom arbetarna 1 decimeter. De som investerade i projektet hade bra tålamod, säger Nielsen.

Vid en bergvägg stannar Tommy Nielsen till. Han berättar en sägen om en gruvfru som påstås bo i gruvorna.

– För att visa henne respekt ska man knacka tre gånger i berget. Då håller hon sig undan, säger Nielsen.

Därefter går turen vidare till den 45 meter djupa ljusöppningen.

– Enligt mig är det här norra Europas vackraste uppsikt, säger Tommy Nielsen.

Färden går sedan vidare mot djupgruvan, där is ligger lagrad fram tills sommarens slut. Turen avslutas med att besökarna får gå uppför en lång trappa, som leder till Storbergets topp.

Utanför gruvan anordnar Cheska Mena och Tulle Rönnmyr en smedja, där barn får prova på livet som smed. De får göra allt ifrån grillbestick till smycken.

– Jag svarade på en annons i Hoforsbladet om att de ville göra platsen mer levande, så jag tog chansen, säger Cheska Mena.

David Alin