Spelstinor hoppas på fler tjejer inom musiken

Sofia Karlsson vill se en musikundervisning som ger musikaliskt självförtroende redan från förskolan. Foto: Peter Holgersson
Textstorlek:

TORSÅKER Omkring 80 procent av musikerna som uppträder på landets festivaler är män. Det vill helgens Spelstinafestival i Torsåker ändra på. Där diskuteras olika sätt att öka jämställdheten.

Sofia Karlsson, som spelar på Tors loge på lördag, tror att nyckeln ligger i att satsa på att ge barn en uppmuntrande och och kreativ musikmiljö i skolan.

Det kan ge alla barn kunskaper och självförtroende i musiken.

– Det finns otroligt många duktiga barnpedagoger som kan göra detta med barn från fyra–fem års ålder om det fanns tillräckligt med resurser, säger Sofia Karlsson till festivalarrangörerna i en intervju.

På sikt, menar hon, kan sådana satsningar både öka jämställdheten i musiken och ge positiva effekter för hela befolkningen.

Festivalarrangörerna ha diskuterat Sofia Karlssons resonemang med kommunpolitiker i Gästrikland, Dalarna, Uppland och Västmanland.

I Gävle får barnen i Sätra chans att spela instrument i modellen El Sistema. Eventuellt kan den satsningen nå fler stadsdelar. Oppositionen (S, V, MP) vill att det ska ske redan nästa år.

I Hofors prioriteras inte att ge instrumentundervisning i förskolan, kommunalråd Linda-Marie Anttila (S) påpekar att de skulle vara dyrt att genomföra.

Sandvikens kommun vill att Kulturskolan ska nå fler tidigare. Kommunalråd Carl-Ewert Ohlsson (C) tycker att det vore intressant med obligatorisk instrumentundervisning i förskolan.

Spelstinafestivalens arrangörer diskuterar kvotering av kvinnliga musiker, med regionpolitiker. Kvotering i det avseendet att samhället skulle satsa resurser på förbättar förutsättningarna för jämställdhet inom musiken.

Region Gävleborg lyfter dels fram att de kräver jämställda grupper för att ge ekonomiskt stöd till länets ungdomsorkestrar, dels att de driver Systrarna Gävleborg där unga tjejer skriver musik med professionella musiker som mentorer.

Regionrådet Alf Norberg (V) lyfter också fram betydelsen av kvinnliga musikaliska förebilder från förr och nu.

Festivalens arrangörer tycker också att det är viktigt. Namnet Spelstina kommer just från folkmusikern Anna-Kajsa Norman (1820–1903), som levde i Torsåker.

Till hennes ära delas Spelstinamedaljen ut under festivalen.
I år till Samantha Ohlanders, som bland annat gjort succé i föreställningen Fäbodland. Hon tar emot medaljen på Tors loge på lördag eftermiddag och ger sedan en konsert.

 Ebba Pettersson