Årets sommarkul fick 4,2 miljoner

För en del av Sandvikens kommuns MUCF-pengar fick barn i Österfärnebo åka på läger och prova att måla en häst. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

GÄSTRIKLAND Det har varit mycket att stå i under sommarlovet för Gästriklands barn och ungdomar. Samtliga kommuner har använt pengarna som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) delar ut, för att alla barn ska få tillgång till kostnadsfria aktiviteter.

MUCF har i sommar haft cirka 200 miljoner kronor till sommaraktiviteter, att dela ut till landets 290 kommuner.

Hur mycket pengar en kommun kan få räknas ut baserat på hur många barn i kommunen som bor i hushåll med försörjningsstöd. Bidraget är nämligen till för att barn ska umgås och ha en meningsfull fritid oavsett hur mycket pengar deras föräldrar har.

MUCF kräver att pengarna ska användas till aktiviteter som är gratis för barn i åldrarna 6–15 år.

Precis som förra året har det mesta av pengarna till Gävle kommun, 2 547 621 kronor, använts till aktiviteter inne i stan.

20 000 kronor har gått till Hilleviksgården. Unga örnar i Forsbacka och Valbo har fått 65 000 kronor var och ordnat gratis parklek för lediga barn vid flera tillfällen under sommaren.

I Hofors har 362 144 kronor från MUCF använts bland annat till att ordna kollon på Hoforshallen, Stålringen och i Folkets park. Alla barn upp till 15 år har fått bada gratis i Hoforshallen. Unga vattenensportare har fått prova vattenskidor i Dalkarsboviken och kanot på Tolven.

Fisket i ankdammen och en bangolfskola har fått del av pengarna, liksom Folkets park där det ordnades söndagsaktiviteter.

Desto färre aktiviteter har MUCF-pengarna använts till i Torsåker. Barnen där har kunnat delta i biblioteksaktiviteten Sommarboken, som finns med i kommunens lista över MUCF-aktiviteter.

Ockelbo kommun hade 205 578 kronor till gratis sommarlovsaktiviteter. I Jädraås har 7 000 kronor använts till att barnen fått lära sig att trolla med boll.

I Ockelbo har bland annat flera ridläger, en fotbollsskola och flera prova på-aktiviteter varit gratis. Ulvsta byamän har fått 25 000 och ordnat showläger med artisten Lola. Föreningen Konst och landskap har fått 20 000 till äventyr i naturen och hembygden runt om i kommunen.

Sandvikens kommun fick 1 078 263 kronor till att sommarlovsaktiviteter. Det blev mycket aktiviteter i centrum, men också i andra delar av kommunen.

I Österfärnebo har Stilla upplevelser använt 48 500 kronor till dagläger. Österfärnebo IF har fått pengar till en väldig massa aktiviteter och bland annat ordnat kurser, fotbollsskolor, utflykter och aktivitetsdagar.

ABF Gästrikebygden fick 10 000 kronor till aktiviteter på Fritidsgården Kojan i Årsunda. I Järbo har Naturhjältarnas 4H-klubb fått 50 000 till att ordna sommarläger med olika teman.

Ebba Pettersson