50 år sedan trafikbytet

I stora annonser informerade Högertrafikkommissionens i Gävle-Dalabygden i detalj om vad som gällde från och med H-dagen. Foto: Arkiv
Textstorlek:

Länet Den 3 september är det 50 år sedan Svensson för första gången fick känna på hur det var att hålla sig till höger. Inför trafikomläggningen klockan 04.50 den där söndagen, hade svenskarna förberetts genom en massiv informationskampanj.

I Gävle-Dalabygden, som 1975 delades till Gästriklands Tidning och Dalabygden, trycktes stora annonser från Statens högertrafikkommission (HTK). Vecka efter vecka.

”När ni lärt er allt viktigt om högertrafiken så är det viktigaste kvar!”, kunde rubrikerna utropa.

Eller ”Den 3 september får Sverige högertrafik. Det betyder inte bara att köra på höger sida”.

I tv, radio, broschyrer och alla tänkbara kanaler pumpades informationen ut. I DI Weekend beskriver väghistorikern Jan-Olof Montelius det hela som en massiv propaganda där alla, från skolor till pensionärsorganisationer, var involverade.

Sista natten arbetade 20 000 personer med förberedelserna.

Högertrafiken fick nej i folkomröstningen 1955. Men olyckorna ökade och 1963 beslutade riksdagen ändå att lägga om trafiken.

Kritikerna befarade trafikkaos och ifrågasatte om det hela var värt 600 miljoner kronor, men i högertrafikens Sverige blev vägarna säkrare och de dödliga trafikolyckorna färre.

Annonserna från HTK fortsatte till och med efter H-dagen. Vid det laget verkar det som att många hade tröttnat på att informeras.

I Gefle-Dalabygden från den 8 september 1967 uttrycker signaturen Caramba sin frustration i syrliga ordalag:

– Märket H syntes överallt, i tidningar och broschyrer, på bärkassar, mjölkförpackningar och kalsonger. Korkskruven upphöjdes till nationell symbol enär den enligt sin natur vrides till höger.

Men inte ens denna skribent kunde värja sig mot det imponerande sätt, på vilket svenskarna genomförde trafikomläggningen.

– Gamla grånade trafikanter blev plötslig vänliga och älskvärda, slutade helt upp med att använda sådana gamla innötta tilltalsord som gådrulle, fartdåre, väglus, raggarslyngel och trafikhöna, skriver Caramba.

Ebba Pettersson