Äppelgott till vardag och fest

Textstorlek:

​Det råder äppeltider och i Sverige odlar vi ungefär 23 500 ton äpplen varje år. Årets äppelodlare rapporterar dock om dåliga skördar även om tillgången varierar stort i både län och land.

Vare sig äpplena kommer från butik eller egen trädgård kommer frukten till sin rätt i kompott, saft, bakverk med mera.

Den här veckan får äpplen sätta smaken och recept och bilder kommer från Dansukker.

 

 

Äppelkonfityr med crunch

4 små glas

Konfityr:

5 st äpplen

2 msk vatten

saft från 1/2 citron

1/2 dl strösocker

Crunch:

50 g smör

1/2 dl farinsocker

1 msk ljus sirap

1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl havregryn

1/2 dl mandelmjöl (kan uteslutas)

2 tsk malen kanel

2 nypor flingsalt

 

Skala och hacka äpplen och lägg dem i en gryta.

Häll på vatten, citronsaft och socker, rör om.

Koka i cirka 6 minuter eller tills äpplena är mjuka.

Ta grytan av plattan och låt svalna. Blanda alla ingredienser till crunchen. Bred ut på en plåt och rosta den mitt i ugnen i 200 °C i cirka 15 minuter, rör om under tiden.

När allt har svalnat, lägg konfityren i små skålar och strö över crunch och en klick grädde.

 

Äppelmuffins med smulor

12 stycken

Smulor:

40 g smör eller margarin

1 dl K special

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl rörsocker strö

Smet:

4 1/4 dl vetemjöl

2 dl florsocker

2 tsk bakpulver

1 ägg

1 3/4 dl mjölk

1/2 dl olja

Fyllning:

2 äpplen

mald kanel

 

Hacka samman ingredienserna till smuldegen. Skala, halvera, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor som doppas i mald kanel.

Rör samman samtliga ingredienser till smeten. Häll upp i muffinsformar. Tryck ner de kaneldoppade äppelklyftorna i smeten. Strö på lite smulor.

Grädda mitt i ugnen i 15 minuter
i 200 °C.

 

Enkel äppelpaj

cirka 6 portioner

100 g smör eller margarin

1 dl rörsocker

1 msk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:

750 g äpplen

1 dl flisad mandel

3/4 dl rörsocker

1 msk vaniljsocker

1 tsk mald kanel

1 msk potatismjöl

 

Smält matfettet i en kastrull på spisen. Häll i rörsockret och rör tills det är en slät smet.

Tillsätt vaniljsocker och mjöl och blanda till en jämn deg. Bred ut degen i en form. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär äpplen i klyftor och lägg på degen i formen. Strö över mandelflisorna. Blanda rörsocker, vaniljsocker, kanel och potatismjöl och strö över äpplena.

Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 30 minuter. Servera med lättvispad grädde eller crème fraiche.