Blomstrande museum flyttar

Linda Ekman går vidare med sitt trädgårdsföretag och tar över Pia Walldaus pelargonmuseum. Bergabackens pelargonmuseum och trädgård blir nya namnet när delar av växthusen och pelar­gonerna flyttar från Pia i Berg till Linda i Fors. Foto: Agnetha Br­olin
Textstorlek:

–Jag har fått frågan några gånger, men den här gången var jag mogen för beslut.
Det säger trädgårdsmästaren Linda Ekman som tar över Bergabac­kens pelargonmuseum och bygger mer än 300 kvadratmeter växthus med butik på gården i Fors.

Det är mer än 20 år sedan växthuset hemma hos Pia Walldau i Berg blev museum och hon började dela med sig av sin unika pelargonsamling.

Hon har bland annat bevarat och fyllt på sin samling av svenska pelargoner och har kunnat visa upp ett samlat kulturarv.

När hon avslutade säsongen i mitten av augusti var det redan klart att hon skulle börja trappa ner och att det mesta av museet ska flyttas hem till Linda Ekman.

– Det har gått otroligt fort sedan vi satte oss ner och bestämde hur det ska gå till, säger Linda som nu jobbar sista veckan på Gustafsäng trädgård i Storvik och ägnar all ledig tid åt att förbereda övertagandet.

– Jag tycker jag ägnar hela dagarna åt att ringa runt och ta reda på allt för att komma igång.

Sedan 2014 driver hon sitt eget trädgårdsföretag och hon har själv gjort ritningarna på växthusen som ska byggas på lantbruksfastigheten där hon bor med sin familj. Ett helt nytt växthus på 160 kvadratmeter ska kopplas ihop med delar av Pias växthus som flyttas över från Berg till Fors.

Växthusen ska länkas samman med en ny träbyggnad med plats för kök, toalett och utrymme för försäljning.

Mellan Forsvägen och växthuset ska det bli parkering och plats för visningsplanteringar och trädgårdsmöbler för serveringen.

Trädgårdsmöblerna har hon redan köpt och ställt undan i ladan och pelargonkakan som är ett signum på Bergabacken har provbakats.

– Den kommer att finnas i serveringen.

– Pelargonmuseet kommer att fungera i samma anda som hos Pia. Namnet Bergabacken Pelargonmuseum blir också kvar, men jag lägger till ”och trädgård” och kommer att utveckla med att ha perenner, sommarblommor och buskar till försäljning. Så småningom kommer det kanske att bli lite annat också.

Växthusbygget är på mer än 300 kvadratmeter och markberedningen är redan i full gång. Går allt enligt planerna ska bygget vara klart till våren.

– Vi räknar med att flytta över pelargonerna till sommaren för att kunna öppna nästa säsong. Jag hoppas verkligen det funkar. Det vore synd att tappa en säsong.

Pia tar hand om den stora pelargonsamlingen under vintern. Hon kommer dessutom att behålla en hel del av de unika och annorlunda sorterna och visa upp dem i en mer småskalig verksamhet.

– Pia kommer att ha öppet i juli och det känns jätteskönt att vi kommer att ha dubbletter av de mest ovanliga sorterna.

– Jag kan ju blommor men har mycket att läsa in mig på när det gäller just pelargoner och alla sorter som finns. Att ha Pia som backup tills jag blir varm i kläderna känns väldigt bra.

Agnetha Brolin