Nya grupper i kyrkovalet

Tre nya lokala nomineringsgrupper finns med i årets kyrkoval i Gästrikland: Ovansjö-Järbo samlingslista i Ovansjö-Järbo pastorat, Allians för Gästrikekustens pastorat och Valbo-Hedesunda pastorats kyrkointresserade.​ Foto: Arkiv
Textstorlek:

​Från och med i måndags är det möjligt att rösta i kyrkovalet och i Hille, Hamrånge, Hedesunda och Valbo är det för första gången val till de nya pastoraten.

5,2 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan får rösta i kyrkovalet, men långt i från alla gör det.

Vid valet 2013 var det enbart 700 000 medlemmar som röstade, det innebär ett valdeltagande på knappt 13 procent.

Till årets val har antalet kandidater minskat. 2013 kandiderade 32 755 personer till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige eller kyrkomötet. I år kandiderar 29 501 personer.

De sex största partierna, eller nomineringsgrupper som det heter i kyrkovalet, är Centerpartiet, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Socialdemokraterna, Frimodig kyrka, Sverigedemokraterna och Öppen kyrka. Flera av dem har inga kandidater i valet i församlingarna, utan bara till stiftet och kyrkomötet.

Å andra sidan finns många grupper som enbart kandiderar till församling eller pastorat.

I Gästrikland finns tre nya sådana grupper:

Ovansjö-Järbo samlingslista i Ovansjö-Järbo pastorat, Allians för Gästrikekustens pastorat och Valbo-Hedesunda pastorats kyrkointresserade.

Lokalt engagemang och sammanslagningar till större pastorat är några av anledningarna till nya lokala grupper.

I samband med förra kyrkovalet gick exempelvis Årsunda-Österfärnebo församling ihop med Sandvikens församling och bildade Sandvikens pastorat.

Efter det här kyrkovalet står Hille och Hamrånge på tur och bildar vid årsskiftet Gästrikekustens pastorat. Samtidigt går församlingarna i Hedesunda och Valbo ihop till Valbo-Hedesunda pastorat.

I det lokala valet röstar de här orterna till det nya gemensamma kyrkofullmäktige i det nya pastoratet.

I Valbo-Hedesunda finns fem nomineringsgrupper med lokala kandidater att rösta på:

Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, FiSK – fria liberaler i Svenska kyrkan, POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och det nybildade Valbo-Hedesunda pastorats kyrkointresserade.

– I Hedesunda har vi haft en opolitisk grupp som funkat i många år. Hedesunda församlings kyrkointresserade har varit den enda gruppen i kyrkofullmäktige i flera år, säger Eva Andersson som är kyrkorådets ordförande i Hedesunda och toppar listan för den nya nomineringsgruppen.

– I det nya pastoratet kommer vi fortfarande att vara två församlingar, men bara ett kyrkofullmäktige och krykoråd. Där vill vi ha med oss så många röster som möjligt från Hedesunda.

På listan för Valbo-Hedesunda pastorats kyrkointresserade finns 13 namn, 12 från Hedesunda och ett från Valbo.

– Gruppen har fungerat i Hedesunda och vi hoppas på ett bra samarbete med Valbo. Arbetet i det nya pastoratet medför att vi ska tänka för hela området, för båda församlingarna.

I Hille-Hamrånge finns tre alternativ med lokala kandidater: POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Allians för Gästrikekustens pastorat, Socialdemokraterna.

Allians för Gästrikekustens pastorat är en nybildad grupp inför årets kyrkoval.

– Det är en tvärpolitiskt grupp med både partipolitiskt aktiva och helt opolitiskt aktiva. Det gemensamma engagemanget handlar om att få ett fungerande pastorat och att man månar om verksamheten i församlingarna, säger Ulf Laurén som toppar listan.

Han sitter sedan tidigare i Hille kyrkofullmäktige för Allians för Hille församling och har tidigare representerat FiSK – Fria liberaler i Svenska Kyrkan.

– Då har det varit mer uttalat partipolitiskt, men den här gruppen har skapats utifrån intresse och viljan att engagera sig, säger han och poängterar att det inte varit några politiska skiljaktigheter mellan de grupper som har funnits i Hille kyrkofullmäktige under den senaste mandatperioden.

– Alla har verkat för att det ska fungera bra i församlingen och inför pastoratsbildningen. Så hoppas jag det fortsätter.

Agnetha Brolin

 

FAKTA

Här kan du förtidsrösta

(Öppettiderna skiljer sig mycket åt mellan lokalerna)

Mariagården, Forsbacka
Kyrkans Hus, Gävle
Församlingsexpeditionen, Hedesunda
Församlingsexpeditionen, Hille
Församlingshemmet, Hofors
Servicehuset Hantverkaren, Hofors
Församlingsgården, Järbo
Pastorsexpeditionen, Kungsgården
Kyrkans hus, Ockelbo
Församlingsexpeditionen, Sandviken
Församlingsexpeditionen, Torsåker
Furugården, Valbo
Församlingsexpeditionen, Valbo
Sockenstugan, Årsunda
Sockenstugan, Österfärnebo

Här kan du rösta på valdagen:

Lillhagsskolan, Bomhus
Församlingsexpeditionen, Bergby
Hammarby kapell, Gästrike-Hammarby
Böna hembygdsgård, Gävle
Kyrkans Hus, Gävle
Ansgariikyrkan, Hedesunda
Församlingsexpeditionen, Hille
Församlingshemmet, Hofors
Jäderfors skola, Jäderfors
Folkets Hus, Jädraås
Pastorsexpeditionen, Kungsgården
Lingbo församlingshem, Lingbo
Kyrkans hus, Ockelbo
Församlingsexpeditionen, Sandviken
Stensätra kyrka, Sandviken
Storviks kyrka, Storvik
Församlingsexpeditionen, Valbo
Åmots skola, Åmot
Alsjöskolan, Åshammar