Pensionärernas önskebostäder

Anne-Chatrine Berg från PRO Österfärnebo hoppas att enkäten kan starta samtal i hemmen, i kommunledningen och i byggbranschen. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

ÖSTERFÄRNEBO
– Säg att vi är 1 300 personer i Österfärnebo, och 500 av dem är 60 plus. Det kräver att vi tänker till om hur vi vill bo. 
Så säger Anne-Chatrine Berg, som jobbar för att pensionärerna i Österfärnebo ska få bo bra i framtiden.

Arbetet började när PRO och SPF i Österfärnebo i våras gick ihop om att skicka en enkät till sina medlemmar.

I maj fick 503 pensionärer svara på frågor om sitt nuvarande boende, och om hur de skulle vilja bo i framtiden. 318 personer svarade.

Många av dem bor i villa – bland de svarande 63 procent eller 200 personer. 48 av de som svarat på enkäten bor i lägenhet.

PRO och SPF i Österfärnebo tror inte att alla de 200 vill bo kvar i sina hus, tills de flyttar in i äldreomsorgen.

I enkäten är det också bara 16 personer som svarar att de i framtiden vill bo på Solängsgården.

På frågan om hur de vill bo, anger 176 personer att de skulle föredra att flytta till två rum och kök. 77 personer skulle föredra tre rum och kök.

De allra flesta, 276 personer, vill bo kvar i Gysinge eller Österfärnebo.

PRO och SPF skriver i presentationen av enkäten att det kommer att behövas många olika slags bostäder, för att möta upp olika behov hos pensionärer i olika åldrar.

De vill se seniorboenden, trygghetsboenden och 55-plusboenden. Det sistnämnda skulle vara ett boende med ökad tillgänglighet, men utan vård- och omsorgsinsatser.

I kommentarerna till enkäten, som presenteras anonymt i redovisningen, verkar många hålla med.

Pensionärerna efterfrågar bostäder i markplan, med garage och kollektiva resor till affären.

– Det här måste vi börja med nu, för vi är många här som är 60-plus och det finns inga lämpliga boenden, säger Anne-Chatrine Berg.

Vad gäller bekvämligheter anser flest enkätrespondenterna, 238 personer, att det är viktigt att lägenheten är handikappvänlig med stort badrum.

Många vill ha egen diskmaskin (219 personer), egen tvättmaskin och torktumlare (215 personer) och närhet tillservice och samlingslokaler (189 personer).

I kommentarerna vill de yngre pensionärerna dessutom har nära till en givande fritid. Någon önskar aktiviteter, sällskapsdjur och en park.

Andra önskar närhet till sjuksköterska och läkare, en fast distriktssköterska, städhjälp med mera.

Några skriver att det behövs hårvård och fotvård.

Några av de äldre pensionärerna, i åldersgrupperna från 80 till 90-plus, efterlyser affär och buss samt hjälp med att städa och handla.

Någon skriver att är man 85 år, då får man bara hänga med i svängarna och ta dagen som den kommer.

Flera respondenter vill att det ska finnas restaurang där man kan träffas, eller beställa hem mat om man vill det.

I enkäten ställs också frågor om vad som kommer att hända med pensionärernas bostäder när de flyttar.

170 personer uppger att deras bostad kommer att behöva säljas. 60 personer har kryssat i att barnen kommer att ta över bostaden.

Anne-Chatrine Berg hoppas att den frågan har dragit igång diskussioner ute i stugorna.

– Jag hoppas att i alla fall någon har sagt ”det är en fråga här om du tänker ta över huset”, till barnen. Det där är svårt att prata om och många väntar för länge, säger hon.

– Dessutom är det många som sitter hemma med så mycket saker, att de drar sig för att flytta eftersom de inte kan rensa. När man blir gammal behöver man hjälp att rensa och det är barnen som måste göra det.

PRO och SPF tänker skicka enkäten till kommunledningen i Sandviken. De hoppas kunna påverka både kommunen och byggbranscen.

Ebba Pettersson