Hofors bäst för företag

Hofors fortsätter sin positiva företagsklimatresa, menar Lotta Pettersson, regionchef på Svenskt Näringsliv.​
Textstorlek:

​Hofors har det bästa företagsklimatet i länet. Det menar i alla fall Svenskt Näringsliv i årets ranking av företagsklimatet i alla landets kommuner.

Hofors klättrar 27 platser sedan förra årets ranking, men stannar ändå bara på 116:e plats av 290 kommuner.

Lotta Pettersson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Gävleborg menar att utmaningen för Hofors nu är att fortsätta arbetet och skruva upp tempot för att ta sig upp på rätt sida 100-strecket.

I sin kommentar till årets kommunranking konstaterar hon att hela sex av länets tio kommuner tappar i årets ranking.

Mest tappar Sandviken som backar 48 platser och landar på plats 274. Det näringslivspolitiska programmet som klubbades igenom i kommunfullmäktige för ett år sedan har inte slagit igenom till årets ranking eftersom aktiviteterna som kommunen gör i samarbete med företagen har kommit igång först nu i höst.

– Ska bli spännande att följa Sandviken på deras resa för ett bättre företagsklimat säger Lotta Petterson.

Ockelbo hade stor framgång på rankinglistan över företagsklimatet för några år sedan, men i år backar de 31 platser till plats 263.

Gävle kommun backar sju steg till plats 259.

– Att Gävle, som länet residensstad, återigen backar är inte alls bra. Nu ligger Gävle sist av de tjugo största städerna i Sverige. Det har varit politiskt stökigt i kommunen och det vinner ingen på, menar Lotta Pettersson.

–  Vi tar till oss av det här resultatet och fokuserar i vår analys på de delar som vi som kommun kan påverka, säger Johan Tunhult, enhetschef för Näringslivsenheten.

– Vi har under det senaste året involverat näringslivet ytterligare i vår verksamhet och det kommer att märkas på flera sätt i framtiden.

Rankingen har gjorts sedan 2001, bygger på enkätsvar från företagare samt statistik från SCB och UC.

 Agnetha Brolin