Ovanligt jobb på enslig ö

Textstorlek:

GÄVLE Att komma till Gotska Sand­ön är som att komma till en annan del av världen. Oskar Damström från Gävle vet. Han är besöksvärd på det som beskrivs som Östersjöns ensligaste ö.

– När man kommer till Gotska Sandön är man isolerad på ön mitt i Östersjön, men man är aldrig strandad. Det är speciellt!, säger naturguiden Oskar Damström.

Gotska Sandön var ett av ställena han sökte till när han var klar med sin utbildning och där gjorde han sin första säsong som besöksvärd för tre år sedan.

– Jag hade inte varit på ön tidigare. Nu har jag varit där i tre säsonger och är lika taggad att åka tillbaka.

– Det är svårt att skiljas från ön när man väl kommer dit och de flesta som besöker ön kommer tillbaka, säger han och -berättar att han träffat besökare som kommit tillbaka både 25 och 30 år i rad.

Gotska Sandön ligger cirka fyra mil norr om Fårö och åtta mil sydost om Nyköping. Den är cirka åtta kilometer lång och fem kilometer bred och består nästan helt av sand och grus. Vind och vågor gör att ön hela tiden förändras.

Ön är en av Sveriges och Europas allra första national-parker. Redan 1909 blev delar av ön nationalpark. 1963 utökades nationalparken till hela ön och sedan 1988 sträcker sig parken 300 meter ut i vattnet.

På håll ser ön helt platt ut, men delar av ön är rejält kuperad. Högst är Höga åsen, en lång sanddyn som vinden skapat mitt över ön, mäter 42 meter på högsta punkten.

Ön är drygt 3 600 hektar stor och större delen av ön är täckt av skog, främst tallskog.

Stränderna runt ön är långa och breda med båda backiga sanddyner och släta stränder.

– Det är stora kontraster i naturtyperna. Västra sidan är som en rivierastrand och skogen som ger känslan av en grön trollskog i Norge.

I nordost finns Säludden med sälskyddsområde och här vilar ett stort antal sälar tillsammans med sjöfåglar. Hit får besökare bara ta sig via en trälandgång och titta på sälarna genom titthålen bakom ett rejält plank för att inte störa.

Av djurlivet märks fåglarna bäst och lockar fågelskådare under hela året.

Inte för att det är ovanligt många eller särskilt ovanliga fåglar här, utan för att många fåglar passerar här under sina flygrutter på våren och hösten. Ungefär 250 olika fågelarter har bockats av här.

Skogshare och nordisk fladdermus är de enda däggdjuren, förutom gråsälarna.

Däremot finns en del ovanliga skalbaggar och insekter som trivs i sand och död ved. Mygg och knott finns knappt eftersom det inte finns några sötvattensamlingar där larverna kan kläckas.

– De flesta som kommer för första gången upplever att ön är större än de trodde och de upptäcker att naturen är ovanlig och vacker.

– Och att det är så lugnt, säger Oskar. Jag tror att kombinationen av naturen och lugnet gör att de flesta kommer in i en speciell lunk som man mår bra av.