Två orter sparar vatten

Textstorlek:

GÄSTRIKLAND De som bor i Hedesunda och Ockelbo måste fortsätta spara på vattnet. Grundvattennivåerna är låga och det behövs mycket regn och snö för att de ska återhämta sig.

I Älvkarleby och Östhammar, som ingår i Gästrike vatten, har vattenläget förbättrats så att den förstnämnda orten är i grönt läge och den sistnämnda i gult läge.

– När vi säger att det är gult läge uppmanar vi till sparsamhet och att använda vattnet på ett smart sätt. Det gäller också i Hedesunda och Ockelbo, förklarar Therese Staff på Gästrike vatten.

Varför grundvattennivåerna är låga är svårt att säga, förklarar hon.

För lite nederbörd är en viktig orsak. Det har kommit för lite snö och regn under en lång tid, så vattentillförseln har halkat efter.

– Det skulle behövas två års nederbörd för att vi skulle nå upp till normala nivåer, säger Therese Staff.

Gästrike vatten jobbar på att hitta sätt att säkra vattentillgången på lång sikt. De försöker anpassa sitt arbete så att det bidrar till att grundvattnet ökar.

I Älvkarleby har bolaget letat reda på och lagat vattenläckor runt om i kommunen. Så gör de också i Hedesunda och Ockelbo.

– Det är ju en av våra huvuduppgifter att säkra leveransen av dricksvatten.

För det arbetet skulle det sitta fint med en riktig vargavinter.

– Det låter kanske inte så kul men vi hoppas på en regnig höst och en snörik vinter. Det är främst på vintern, och särskilt vid snösmältningen, som grundvattnet fylls på, säger Therese Staff.

I dagsläget gäller det att fortsätta tvätta och diska med full maskin, duscha istället för att bada, stänga av kranen vid tandborstning och potatisskalning, att laga läckande kranar och så vidare.

 Ebba Pettersson