De hjälper till med julen

Sandra Bladin och Sabina Bär framför en liten del av de julklappar som redan har skänkts i Gävle med omnejd. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

GÄSTRIKLAND Sandra Bladin och Sabina Bär jobbar för fullt för att så många barn som möjligt ska få en god jul. De driver Julhjälpen Sandviken och Julhjälpen Gävleborg. Grupperna engagerar många gästrikar i att sprida ljus i vintermörkret.

Sandra Bladin startade Julhjälpen Sandviken för en månad sedan. Sedan dess har över tusen personer engagerat sig.

– Det är riktkgt bra respons. Jag tror att många känner igen sig i att julen är tuff ekonomiskt. Man förstår att familjer kan behöva hjälp, resonerar Sandra.

Hon och Sabina Bär från Gävle, som har hjälp av Pernilla Lövquist, organiserar julhjälp enligt samma koncept.

Familjer som behöver hjälp ansöker om det via internet.

Ansökningarna skrivs om till anonyma önskelistor som publiceras i Facebookgruppen.

Privatpersoner, företag och organisationer samlar in klapparna. Tjejerna tar emot, sorterar och delar ut allt till familjerna när julen närmar sig.

Sabina började med Julhjälpen Gävleborg redan förra året.

– Då åkte vi långt. Till Hedesunda och Hofors och runt om i Sandviken, bland annat. Det är skönt att Sandra avlastar i år, säger hon och försvinner en stund med en ringande mobiltelefon.

Sandra är glad över att kunna få tips och råd av Sabina och erfarna julhjälpare från andra delar av landet.

– Vi hjälps åt i hela Sverige. De flesta som driver det här är engagerade tjejer, många mammor. Bland de som ansöker om hjälp är 95 procent ensamstående mammor, berättar hon.

Sabina kommer tillbaka.

– Det var Gefle IF som ringde, de vill skänka 50 matchbiljetter! Det blir kul att lägga i påsarna, Brynäs IF är också med.

Förra året fick 45 familjer i Gästrikland, totalt cirka 150 barn, julhjälp. I år är det ännu fler som har skickat in ansökningar.

Alla som får hjälp är anonyma. Bara Sandra och Sabina, och de som ska skjutsa runt dem och klapparna i Gästrikland, känner till deras namn och adresser.

– Vissa som skänker saker vill själva lämna dem hos familjen. Det går absolut inte. I år ska jag ta fram ett sekretessavtal som kan användas om någon annan ska hjälpa oss att köra, säger Sabina.

– Det var en bra idé! Det är också viktigt att formulera önskelistorna på Facebook så att det inte går att gissa vem det handlar om, säger Sandra.

Barnen önskar sig julklappar av alla de slag.

Målarsaker, lego och pyssel är eftertraktat. Många önskar sig presentkort för besök på lekland och badhus. Bland de äldre barnen önskar sig många pesentkort på shopping.

– Det är svårt att få in. Många tycker att presentkort är tråkigt att ge. Men vi vill gärna ha presentkort på Nian i Gävle och Köpis i Valbo, säger Sabina.

– När man själv var tonåring ville man ju inte ha en tröja som någon annan har valt. Presentkortet kan också betyda någon får gå med kompisarna och shoppa och ha roligt, konstaterar Sandra.

Den som lämnar in klappar bör låta bli att slå in dem. Det är bättre att skicka med en rulle presentpapper.

– Föräldrarna får själva slå in julklapparna. Dels är det mysigt, dels vill man veta vad man ger sina barn, resonerar Sabina.

Sandra och Sabina jobbar helt ideellt med julhjälpen. De har en hetsig tid framför sig, men hoppas kunna sprida lite ljus i juletid. Kanske också framöver.

– Det handlar om Pay It Forward, att skicka vidare. Några familjer som fått hjälp förut vill vara med och hjälpa till nu, säger Sabina.

– Det betyder mycket att göra det man kan. Oavsett om du köper leksaker eller swishar en tia, konstaterar Sandra.

Ebba Pettersson