Digitalt nätverk lunchar lokalt

Anette Bley, Rebecca Kinde och Anna Adamsson är alla nöjda med dagens utbyte av tips och idéer. Flaggan med L-symbolen som talar om att här pågår ett lunchmöte, öppet för den som vill nätverka. Foto: Annika Wigö
Textstorlek:

SANDVIKEN
– Jag tror det finns ett uppdämt behov av att vilja nätverka. Sociala medier täcker ju inte allt, utan folk vill träffas på riktigt. Det ger också ett större värde, säger Rebecca Kinde som är ambassadör för LunchIn i Sandviken.

LunchIn är ett enkelt och kravlöst sätt att träffas och knyta kontakter samtidigt som man äter lunch och ibland även får lyssna till ett kort föredrag.

Konceptet föddes här i Sverige i somras av några medlemmar i det digitala nätverket LinkedIn och har fullständigt exploderat i popularitet. Det finns redan i 11 länder över hela världen, fördelade på 67 grupper.

Varje LunchIn har sin egen grupp, och 200 grupper står på kö för att starta LunchIn i fler städer.

– Man kan välja att gå hit för att få tips eller bra idéer, eller nätverka för att söka affärspartners. Man behöver inte heller vara med i LinkedIn på nätet utan kan bli medbjuden av någon annan, berättar Rebecca Kinde.

Hon bjuder varje vecka in till LunchIn i Sandviken via LinkedIn.

Hittills har man träffats på fredagar klockan 11.30 på Restaurang Bolaget, men tanken är att prova lite olika ställen.

Ibland ordnas även korta föreläsningar med olika teman som en del av lunchtimmen.

– Jag tror det är friheten som gör att det känns trevligt. Det ska vara smidigt, lätt och bekvämt och även lyfta människor. Man ska ju ändå äta lunch, så då kan man passa på att ha en intressant lunch, säger Rebecca.

LunchIn är öppet för alla, oavsett ålder eller bransch, och det enda man betalar är sin egen lunch.

Vilka som kommer varierar från gång till gång. Just den här dagen i Sandviken är det bara kvinnor, men det har även hänt att det enbart kommit män.

– Man vet aldrig vilken konstellation det blir eller vilka samtalsämnen som kommer upp. Det gör det hela lite spännande och ger många nya insikter och intressant information.

För Anette Bley är det andra gången hon går på LunchIn. Första gången var i hemstaden Norrköping, och nu passar hon på igen när hon är här för att hälsa på sina föräldrar.

– Det här är fantastiskt! Jag har redan fått så många nya kontakter, i hela landet. Bland annat en tjej som vill hjälpa mig att hitta ett jobb, säger hon.

Anette har tidigare arbetat som handledare och jobbcoach, men är nyutbildad sociolog och söker jobb.

– Omkring tjugo procent av dem som kommer till våra träffar söker jobb aktivt. Fyrtio procent vill marknadsföra sig själva eller få fler kontakter. Övriga är anställda, berättar Rebecca.

Anna Adamsson arbetar som konsult på Work for you, men håller även på att bygga upp ett eget företag med föreläsningar inom stresshantering och hälsa. För henne är det första gången på LunchIn, och hon är mer än nöjd.

– Det har överträffat mina förväntningar. Jag trodde att det kanske skulle bli stelt, men det har varit ett givande och tagande hela tiden.

Annika Wigö

 

​Fakta: Världens största affärsnätverk 

LinkedIn är ett webbaserat nätverk för professionella kontakter. Här kan du marknadsföra dig och dina tjänster, samt knyta kontakt med kollegor, studiekamrater och affärspartners.

Du kan även gå med i en grupp som är inriktad på din bransch för att läsa nyheter, diskutera eller ställa frågor.

LinkedIn fungerar även för företag som söker nya talanger och medarbetare.

Tjänsten startade i maj 2003 av Reid Hoffman hemma i hans vardagsrum i Kalifornien, USA. Idag har det vuxit till världens största sociala affärsnätverk.

Hösten 2016 hade LinkedIn mer än 475 miljoner användare i 200 länder.