Gravpynt åker i soporna

I allhelgonahelgen smyckas gravar med mer än enbart ljus, men alt pynt passar inte på kyrkogården och åker i soporna redan efter helgen. Foto: Getty Images
Textstorlek:

​Nallar, hjärtan, lyktor och kransar. Människor pyntar gravar och minneslundar som aldrig förr under allhelgonahelgen. Men stora mängder av gåvorna till saknade åker i soporna redan veckan efter.

– Vi slänger lika mycket under -fredag, lördag och söndag som vi gör under tre månader, -säger kyrko-gårdskonsulten -Christer Pettersson som arbetar på Svenska kyrkans arbetsgivar-organisation.

Framför allt är det marschaller och ljus som åker i soporna -under allhelgonahelgen. Men även konstgjorda ljus, lyktor som har spruckit av kylan, olämpliga -symboler, pumpor eller annat som är kopplat till skräck plockas bort.

– Sådant som inte är miljö-vänligt eller stötande för -besökare. Vi måste också -kontrollera brandfarligt material så att det inte är placerat på ett sätt så det skulle börja brinna. För det händer, säger han.

Vissa kyrkogårdsförvaltningar har personal ute under helgen för att slänga skräp och plocka bort sådant som inte är tillåtet. Men många har inte tid och väntar till efter helgen då det kan ta flera -dagar att städa upp.

Det mesta som kastas kommer dock inte från gravarna utan från det som spridits vid minnes-lunden – där smyckningsområdet är begränsat. 

Ronja Mårtensson/TT