Hon gör det livat i labbet

Veronika Kindström har massor av idéer om roliga saker att göra på Labbis. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

FORSBACKA I april flyttade Veronika Kindström från Bollnäs till Forsbacka för att jobba i hemtjänsten. Väl framme tyckte hon att det var något som saknades. ”Finns det inget kafé här? Jag frågade hembygdsföreningen och sedan har det gått så snabbt”, säger hon efter fredagens tacoservering på Labbis.

Föreningen tipsade om det gamla brukslaboratoriet på en egen liten udde i dammen.

De skickade Veronika vidare till Stiftelsen Forsbacka bruk och hon gick dit med sin idé.

– Sedan hörde jag ingenting på hela april och maj. De ringde den 11 juni och ville träffas den 12. Det gjorde vi och jag hade premiär här den 17 juni.

Att dra igång snabbt var inget problem – Veronika har stor erfarenhet av branschen.

Hon har bland annat drivit camping och semesterby i Vemdalen, byggt upp Konsumkafé i Skutskär och drivit värdshuset i Gysinge.

– Och så har jag förstås jobbat på massa olika ställen, från gatukök till lyxkrogar.

Just nu driver hon kafét som hobbyverksamhet. Med sig bakom disken har hon Päivi Lastikka som har koll på bruket.

– Det är väldigt bra för mig som kommer utifrån, säger Veronika.

– Huset är speciellt att jobba i eftersom det är K-märkt. Jag får inte måla om inne eller göra förändringar utvändigt utan att fråga. Allt ska smälta in i miljön.

Bruksmiljön har blivit en inspirationskälla när Veronika kommer på massor av nya idéer. Några av dem är redan genomförda.

– I somras var det så fint här så jag tyckte att det skulle passa med allsång. Då ringde jag Malin Grönvall på Hembygdsföreningen igen och hon tipsade om Petronella Lövstrand som blev allsångsledare. Vi hade premiär den 12 juli.

De samlade ihop några musiker ur bekantskapskretsen. Allsången fick ett eget husband och det blev flera välbesökta kvällar under sommaren.

– På finalen körde vi med fullt ljud och ljus. Åsa Jinder, som skulle sjunga, blev sjuk en vecka innan. Men basisten Sören har spelat med Iggesundsgänget så vi fick hit Janne Krantz i stället. Det var jättekul!

Till hösten blev kafégästerna färre och de kalla kvällarna satte stopp för allsången. Veronika har fått tänka om.

– Nu provar vi att ha med luncher tre dagar i veckan, och tacos på fredagar. Det är lite både och med hur många som kommer. Det är väl det svåraste, att få folk att upptäcka oss och komma hit.

– Jag affischerar här och i Valbo, Gävle och Sandviken. Fast det är svårt när man inte vet var -anslagstavlorna finns. Och så är jag beroende av att någon skjutsar runt mig varje gång så lite bökigt är det, skrattar Veronika.

Så länge Labbis är en hobby är marknadsföringsbudget försvinnande liten. Snart ska Veronika omvandla verksamheten till -enskild firma.

Under tiden fortsätter hon att hitta på arrangemang.

I höst har bland annat Little Gerhard, Norråszittrona och Ingemar Dunkers Byrock varit på Labbis och spelat. Dessutom har Jive bjudit upp till dans.

– Jag älskar att dansa och har många kontakter bland dansbanden. Vid premiären var det tolv inlösta, men det kommer nog att komma mer folk.

Minst lika förtjust är hon i julmys, så i december blir det hela tre omgångar julmarknad i Forsbacka.

– Den stora marknaden blir den 10 december. Den blir innanför muren på andra sidan vägen med knallar, pyssel, kolbullar och så vidare. Den tredje är det lite mindre men då kommer en trubadur och spelar. Och den 17 blir det en mindre marknad med luciafest med kyrkans barnkör som lussar.

Veronikas vision är att Labbis ska bli ett ställe med många arrangemang för blandade gäster.

– Det finns så mycket man kan ta hit. Visfestivaler, musikkaféer … Jag hoppas att det kan bli större och att det ska komma hit folk i alla åldrar.