Tema: Villa & Energi

Kyrkans värme het fråga

Med värmekällor under varje kyrkbänk hålls församlingen varm och go också mitt i kalla vintern. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

BERGBY Det är en hel vetenskap att hålla rätt temperatur i kyrkan. Blommor, konst och församling trivs i helt olika temperaturer. I Hamrånge sköts värmen automatiskt på söndagarna och ställs annars in manuellt – samtidigt som forskares mätinstrument dinglar i takkronorna.

– Värmen går igång automatiskt på lördagskvällarna och slås ifrån av sig själv på söndag kväll. Väggelementen har en termostat och bänkvärmen en annan.

Christer Berg är kyrkvaktmästare i Hamrånge församling och visar runt i kyrkan. Eftersom det är mitt i veckan har han slagit på värmen manuellt inför kvällens prova-på-meditation.

– Vissa kyrkor styr värmen med en app, men vi har inget sånt.

– När elementen slås av står kyrkan på sparvärme. Vi bytte till ojefyllda element för några år sedan just för att de håller värmen långre. Det kan spara lite på elen.

Det är tidskrävande upp en stor, dragig stenbyggnad. Och så dyrt att Hamrånge kyrka måste stängas från januari till påsk,berättar kyrkoherde -Marianne Udd.

Församlingen jobbar i samråd med Länsstyrelsen på ett förslag för att bygga om kyrkan invändigt. De hoppas kunna förättra isoleringen och byta värmekälla för att minska kostnaderna.

När kyrkan inte har besökare ska innetemperaturen helst ligga runt tio-tolv grader.

– Det är främst för skulpturernas skull. Träskulpturer trivs inte så bra när det blir varmare och luften blir torrare. De gjordes i en tid då det aldrig var så här varmt i kyrkan, säger Christer.

Vid gudstjänster och aktiviteter värms kyrkan till runt 20 grader.

– Och ibland får man justera när någon tycker att det är för varmt eller kallt.

Temperaturerna är en komplicerad fråga. Bland annat Länsmuseet och Länsstyrelsen har synpunkter på vad som är bäst för kyrkan. De riktlinjerna ska stämmas av mot Arbetsmiljöverket regler för arbetsmiljön.

– Kyrkan är en arbetsplats och det ska vara drägligt för oss att vara här.

De senaste åren har Hamrånge kyrka varit studieobjekt i Energimyndighetens stora forskningsprogram Spara och bevara, som handlar om att modernisera energianvändaningen i kulturskyddade byggnader.

Högskolan i Gävle har bland -annat forskat om självdrag, vädring och luftfuktighet.

– Jag vet inte allt vad de har gjort. Forskarna har egen nyckel och brukar vara här när kyrkan inte används, säger Christer.

Det finns några spår av forskare inne i kyrkan. I östra sidoskeppet sitter mätinstrument på en lång sång, och en liten dosa hänger på en ljuskrona i mittskeppet.

Det kommer att dröja innan forskningen resulterar i praktiska riktlinjer. Men i egenskap av försöksobjekt har Hamrånge kyrka fått några användbara tips.

– De gjorde undersökningar i krypgrunden. De hade kattgluggarna öppna i ett år och stängda i ett år, och kom fram till att det är bra att ha dem öppna när det är torrare ute, säger Christer.

– Så vi har faktiskt kostat på en manick som läser av luftfuktigheten och öppnar och stänger gluggarna när det passar.