Tema: Villa & Energi

Mer värme med rätt ved

Den som har syren eller ek att elda med får mer värme än den som eldar samma volym al eller gran. Foto: iStockphoto​
Textstorlek:

​Att tungt trä värmer bättre än lätt vet den vane vedeldaren. Men vilka träslag är det som ger den bästa brasan? 

Olika träslag brinner på olika sätt och vill man ha en en sprakande brasa som både hörs, syns och känns är det smart att välja gran.

Granveden fungerar bra om man snabbt vill ha igång en brasa. Träet innehåller kåda och sprätter glöd och gnistor och blr eldas bakom skyddande galler eller luckor. Sprättandet ger ett karaktäristiskt knäppande brasljud.

Björk slår det nästan inga gnistor om, därför -passar den bra att elda i öppna spisen. Dessutom gör den vita barken det lätt att få igång en brasa. Björken brinner med blå flammor och ger en god brasdoft.

Bok passar också i den öppna spisen eftersom den brinner lugnt. Men bok är ovanlig ved här i Gästrikland.

Rönn är vanligare hos oss och brinner också lugnt i öppna spisen. Eftersom -träet är hårt med hög densitet ger det mycket värme i förhållande till sin volym. Rönn anses ha de allra bästa värmevärdet av våra träslagen.

Har man syrén i trädgården som ska röjas bort, är det en god idé att ta vara på grenarna. Liksom rönn och ek är syrén hårt trä som ger mycket värme. Passar i både öppna spisen och i stängd kamin.

Asp och al är däremot porösa träslag. De brinner visserligen lätt, men just eftersom de är så ”lätta” ger de inte mycket värme.

Precis som gran kan tall ge ett sprakande ljud och kasta glödgnistor. Tall brinner snabbt och oregelbundet och värmevärdet är ganska lågt.