Nya båtramper i Hamrånge

Vid Hakudden, eller Kolboxen som den också kallas, mitt emot båtklubben i Norrsundet, ska en av de tre båtisättningsplatserna göras i ordning. Här ska det även bli parkeringsplatser och sittbänkar. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

​Planerna har funnits ett tag och nu har Hamrånge fiskevårdsområdesförening fått pengar genom Gävle kommuns landsbygdsprojekt till att göra
i ordning båtisättningsplatser.
”Det blir totalt tre isättningsplatser”, säger föreningens ordförande Benny Lundin.

Idén om båtisättningsplatser kommer ursprungligen från markägare i Hamrånge fiskevårdsområdesförening, FVOF, och föreningen hade börjat titta på hur det skulle lösas.

– Och så dök den här möjligheten med pengar upp, säger Benny Lundin om Hamrångebornas chans att vara med och påverka hur pengarna i Gävle kommuns treåriga satsning på ytterområdena ska användas.

– Nu har vi fått pengar till de två isättningsplatserna vi hade börjat titta på. Dessutom ska området vid Hakboudden i Norrsundet göras iordning i samarbete med KNUFF.

När det blev klart att pengarna var på väg blev planerna snabbt verklighet. Vid Hällskär, intill Norrsundsvägen, är båtplatsen i Hamrångefjärden redan klar.

– Vi hade okej från markägaren. Länsstyrelsen har sagt sitt och kommunekologen Mikael Ekman har varit på plats och kollat eftersom det krävdes dispens från strandskyddet.

När det gäller iläggningsplatsen vid Storverksbron i Viksjön stötte föreningen på patrull eftersom det bland annat krävs bygglov för det som ska göras på platsen.

– Jag träffar markägaren och grävaren den här veckan för att bestämma exakt var och hur platsen ska göras iordning. Efter det söker vi bygglov och hoppas att vi hinner fixa det här innan vintern.

Vid Hakboudden/Kolboxen, mitt emot motorbåtklubbens hamn i Norrsundet, ska mer än enbart en båtisättningsplats ordnas.

Medborgarföreningen KNUFF har fått projektpengar till att jämna till infarten till området, röja upp och jämna ut marken, göra parkering, sittplatser och så vidare.

– De gör i ordning och vi förvaltar när det är klart, säger Benny.

Han förklarar att isättningsplatserna inte kommer att vara bommade eller låsta.

– Det är fritt för alla att sätta i båtar på de här platserna.

– Intresset för fiske ökar och vi säljer fler fiskekort för varje år. Det finns de som kommer med egen båt och isättningsplatserna gör att fler kan komma ut å fiska, menar han.

– Vi införde nätförbud i Hamrångefjärden för några år sedan och efter det har vi fått bra storlek på exempelvis abborre och gös.

– Viksjön är ett stort vatten med varierat fiske som också blir mer tillgängligt.

Motorbåtsklubben har koll på att det blir en ny plats att lägga i och ta upp båtar mitt emot deras egen båtramp, men har inget att erinra.

– Det kan bli färre som sätter i båtarna hos oss. Men i övrigt tycker vi inget särskilt om det här, säger Janne Holm som är hamnvärd och sekreterare i klubben.

Agnetha Brolin