Bibliotek öppnar på kvällarna

Snart kan du gå och låna böcker när biblioteket är stängt. Foto: Marita Grufvik
Textstorlek:

​Biblioteken i Forsbacka och Hedesunda kommer att införa ”meröppet” efter årskiftet.
Nu kommer låntagare över 18 år ha möjlighet att gå in på biblioteket tidiga mornar, vardagskvällar och helger.

När biblioteken öppnar upp för låntagarna på kvällar och helger får låntagarna sköta sig själva, medan personalen jobbar som vanligt på de ordinarie öppettiderna.

– Många låntagare har oroat sig för att vi ska dra ner på bemanningen och de ordinarie öppettiderna, men så är det inte, berättar Lis-Marie Gund, bibliotekarie på Forsbacka bibliotek.

Låntagarna får skriva på ett avtal där de garanterar att inte stjäla eller förstöra något. Sedan registreras de som användare av meröppet. Meröppet är en satsning av Gävle kommun, för att öka tillgängligheten för lån-tagarna.

– Vi tycker att det är jättekul att de satsar på orter som ligger utanför centrum, säger Lis-Marie.

Låntagarens pinkod kan användas i en terminal vid ytterdörren för att öppna biblioteket. Där loggas besökaren, så att personalen kan se vilka och hur många som använt biblioteket. Men om någon blir kvar efter stängningstid kommer larmet att gå.

– En högtalarröst ropar ut när det är fem minuter till stängning, berättar Christoffer Hägglund, bibliotekarie i Hedesunda.

I södra Sverige är det vanligare med meröppna bibliotek. Därför har personalen varit på studiebesök i både Vallentuna och Hallstavik för att lära sig mer innan öppningen i Gävle kommun.

– De hade övervägande positiva erfarenheter och på frågan om det blivit stökigare svarade de nej, berättar Lis-Marie.

Båda biblioteken ligger i anslutning till skolor och eleverna kommer att ha tillgång till biblioteken precis som tidigare, men det kommer inte vara möjligt för allmänheten att ta sig in på skolan.

Meröppet införs någon gång i början av 2018.

– Vi har inget datum, eftersom allt inte är helt klart än, säger Lis-Marie.

Marita Grufvik