Sponsrat innehåll

De unga vill känna gemenskap

Textstorlek:

Vi människor är i behov av gemenskap och behöver känna att vi hör hemma någonstans. Det ligger nämligen i vår natur så vi kan helt enkelt inte rå för det. Detta stämmer särskilt in på unga personer som fortfarande försöker att hitta sig själva samtidigt som de söker efter sin plats i livet.

Ofta börjar denna “identitetskris” redan när vi är i tonåren, och pågår fram till att vi fyller 35. Vad är det vi gör då för att hitta vår plats i samhället?

Grupptryck?

När vi börjar komma ut i arbetslivet träffar vi på alla möjliga sorters människor och försöker därmed att hitta vår egen grupp där vi kan passa in. Vissa hittar sin plats fort men för andra tar det längre tid. Samtidigt som vi söker den efterlängtade gemenskapen faller vi lättare för grupptryck i ung ålder och känner ett behov av att imponera på vår omgivning. Problemen kan uppstå när vi inser att vi kanske inte alltid passar in men känner oss tvungna att hålla upp en fasad för att inte falla ur gruppen.

Lånar pengar till nöjen

Det är inget nytt att vi i 20-årsåldern har en del andra prioriteringar än när vi är 40, inte sant? Det är stort fokus på nöjesliv, att ha de snyggaste kläderna och att arrangera de bästa festerna; fester som självklart måste vara “over the top” för att imponera på våra vänner och bekanta. Det kan vara just därför många unga svenskar väljer att låna pengar; eftersom det är dyrt att imponera. Vårt ego är också lite större när vi är unga och vi tycker så klart att vi förtjänar fina saker, oavsett pris. Vi tar till exempel hjälp av olika snabblån för att låna till nöjen och aktiviteter. Idag finns det många bolag som erbjuder lån och man kan låna mellan 500 kr och 10 000 kr; till exempel Fair-laan.se Dessutom är det många som erbjuder lån utan kreditprövning eller UC vilket kan vara bra om man lånat en del tidigare. Vem blir inte sugen på att ta ett lån och shoppa eller arrangera tidernas bästa fest? Det är ju trots allt smidigt och besked får man snabbt när man ansöker. Men är det värt att låna pengar till nöjen?

Är det verkligen värt att låna?

Det finns många företag idag som gör det enkelt för oss att låna pengar och unga svenskar tycker definitivt att det kan vara värt det. Något som man dock bör tänka på är att se till att man endast lånar om man kan betala tillbaka hela summan. Det är väl inget fel att låna till nöjen i sig men det bör göras med försiktighet. Det är till exempel inte särskilt smart att ta ett snabblån om man är arbetslös eller inte har en stabil inkomst i övrigt. Så för att undvika skuldfällan bör unga låna med eftertanke och se till att aldrig låna mer än vad som är rimligt. Det kan naturligtvis diskuteras vad som är rimligt i en 22-årings ögon men ett bra tips är att först göra upp en budget och sedan låna efter vad man kan betala tillbaka varje månad. Att låna till höger och vänster utan att man egentligen vet om man kan betala tillbaka eller inte är verkligen inte att rekommendera. Man bör ta sig an ett lån med stor försiktighet.