Glödande antisemitism i Sverige

Textstorlek:

När dessa rader publiceras har vi firat Lucia, en ljusets högtid i mörkaste midvinter. På söndag är det tredje advent och om ytterligare en vecka brinner det fjärde ljuset. Julens budskap skänker frid och hopp, vilket vi gärna tar till oss. Judarna firar i dagarna Chanukka, även det en ljusets högtid. Allt ljus behövs i en mörk tid!

Samtidigt får vi inte blunda för de konflikter som skakar världen: kärnvapenhot, klimatkris och oro i Mellanöstern.

I spåren av den sistnämnda konflikten följer ett av de mest allvarliga hoten: rasism och antisemitism. När konflikten skärps till i Israel och på ockuperad mark nödgas svenska judar företräda staten Israels politik och klä skott för något som de inte är ansvariga för.

Det beslut som nu senast utlöst en våg av kritik och hat är den amerikanske presidentens besked att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till judarnas urgamla huvudstad Jerusalem.

I sak kan man säga mycket om detta. Jerusalems ställning behöver fastställas. En hållbar lösning måste tillgodose alla parters intressen, inte minst tre världsreligioners anspråk på tillgänglighet. Till detta kommer de palestinska arabernas krav. Ingen åtgärd ursäktar hat och rasism som uttryckts i spåren av ambassadbeskedet. Hatet finns även i Sverige där maskerade personer attackerat synagogan i Göteborg. I Malmö hördes rop om att judar ska skjutas (!) under en demonstration. Malmö har under många års tid haft allvarliga problem med judehat, vilket väcker obehagliga associationer till historiens mörkaste tider, i synnerhet som även nationalsocialister numera marscherar på svenska gator. Flera partiledare och ministrar har tagit avstånd från den uppenbara antisemitismen i Malmö, Göteborg och andra orter. Centerledaren Annie Lööf var tydlig, liksom justitieminister Morgan Johansson (S). Och den skånske centerpartisten Niels Paarup-Petersen startade ett upprop på sociala medier med rubriken ”Sätt stopp för hot mot Malmös judar”. Föredömligt!

Och de gester av förståelse och sympati som den judiska gruppen mötts av inger hopp. Muslimska och palestinska organisationer visade på söndagen sitt stöd för den judiska församlingen efter attacken mot synagogan i Göteborg. Även det föredömligt! Kraftfulla fördömanden från officiellt håll och rättsliga åtgärder när sådana är påkallade blir avgörande och viktiga när flagranta uttryck av antisemitism vädras.  Men än viktigare är vanliga medborgares tydliga avståndstagande från antisemitism, islamofobi och all rasism.

Att vi ska behöva bekämpa fördomar, hot och hat i Sverige på tröskeln till 2018 är djupt beklagligt. Men att tiga är att samtycka. Du och jag är medansvariga för samtiden och framtiden.

Bo Höglander