Jul med gästrikar i tv-rutan

Kungahuset 9-5, ett reportage om kungafamiljens arbete sänds i TV4, juldagen klockan 20.00. Foto: TV4
Textstorlek:

En av årets främsta tv-veckor är på ingång. Då syns en hel del gästrikar i rutan.
Redan idag lyser familjen Sjöberg i Hamrångefjärden upp kanal 5. Programmet med deras spektakulära julbelysning är en repris från förra året.

På julaftonens förmiddag åker Erika Åberg från Hedesunda till Burträsk för att renovera en mytomspunnen villa. Det sitter i väggarna visas på SVT1.

Sedan ligger ju en karl från Hofors, Per Åhlin, bakom en av våra främsta tv-traditioner. Han har animerat Karl-Bertil Jonssons julafton.

TV4 har en annan från Hofors som tradition. Lasse Åbergs sällskapsresor visas i kronologisk ordning från juldagen till den 29 december.

30 december fylls det på med Repmånad, som Åberg regisserat och medverkar i.

Ockelboborna får vänta till nyårsdagen på att se sin Prins Daniel i Året med kungafamiljen i ettan. Men redan på juldagen visar TV4 ett reportage om kungafamiljens arbete, med titeln Kungahuset 9-5.

Sandvikens okrönta drottning Malena Ernman kan dyka upp i något av tre program om Björn Skifs show på Göta Lejon. Alla tre visas i ettan på juldagsförmiddagen.

På annandagen står Sandviken Big Band för musiken när Christer Sjögren sjunger Sinatra i Gävle. Konserten från 2014 visas efter lunch i ettan.

Mer musik blir det när Rickard Olsson den 29 december presenterar återblickar från 20 års arbete med Världens barn, i ettan.

På annandagskvällen bänkar sig Gävleborna, och många fler, i soffan för att se favoriten Rolf Lassgård spela En man som heter Ove.

Ishockeyfantasten Lassgård själv kollar kanske på SVT2 då, när Sverige möter Vitryssland i Junior–VM. Brynäsforwarden Jesper Boqvist är med i Buffalo. Senare matcher visas växlingsvis SVT och TV4.

Filmaren Salad Hilowle från Gävle är, än så länge, något okänd. Hans kortfilm Brev till Sverige visas i ettan den 27 och 28 december. Filmen utspelar sig delvis i Gävle.

Det är alltså bara att dra på pyjamasbyxorna, krypa upp i soffan och ha en riktigt mysig julhelg.

Ebba Pettersson