Med kärlek från Hofors – igen

Marita Söderström i Hofors egen Musikhjälpenbur. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

HOFORS När Musikhjälpen går in i slutspurten i Umeå lägger också Med kärlek från Hofors in en ny växel. Människor, företag och föreningar lägger allt krut på att hjälpa utsatta barn. Då är det Marita Söderström och Emil Eriksson som ser till att allt fungerar.

För ett år sen ballade Hofors ur. Invånarna gick man ur huse för att samla in pengar. Några dagar in i Musikhjälpen 2016 låg hela landets blickar på orten.

Mitt i alltihop stod Marita Söderström som startat insamlingen Med kärlek från Hofors. Den inbringade totalt 1,2 miljoner kronor till insatser för att barn i krig ska få gå i skolan.

I år har Musikhjälpen temat ”barn är inte till salu” och syftar till att motverka människohandel.

– När det blir mycket att hålla reda på brukar jag och Emil försöka backa tillbaka till början. Det är barnen som behöver hjälp och det är därför vi gör det här, säger Marita Söderström.

Hon håller i trådarna också i år, men den här gången har hon haft bättre möjlighet att planera och delegera.

Det märks bland annat på att Med kärlek från Hofors har två olika sidor på Facebook.

– Förra året blev det att inläggen dolde varandra. Nu har vi en sida för alla auktioner och en annan sida där händelserna i insamlingen presenteras.

Det är också flera personer som administrerar sidorna och styr vad som ska publiceras när.

– Det underlättar för mig och dessutom är det kul att det är fler röster som hörs.

Det är ett komplicerat jobb att se till att alla delar av insamlingen presenteras på rätt sätt.

– Det är ett stort flöde där alla ska synas, för alla insatser är lika viktiga. Samtidigt håller jag på med mycket nätverkande, och så har jag ju ett jobb och ett privatliv… Man kan säga att den stora utmaningen är logistiken.

Hur väl Hofors ska lyckas med insamlingen i år vill Marita inte spekulera i i förväg.

– Vem vet? Om någon annan lyckas samla in mer pengar än vi blir jag överlycklig, för det går till barnen. Vi har peppat Ljusdal ganska mycket och det finns ju större städer.

– Men hur mycket vi får in i år vågar jag inte tänka på.

Ebba Pettersson