Risk för utländsk inblandning i valet

Textstorlek:

Främmande makt kommer sannolikt att försöka sabotera och påverka det svenska valet 2018. Det slår Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fast och har därför börjat utbilda ansvariga ihop med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Under kyrkovalet i höstas spreds uppgifter om valfusk från nättroll och falska Facebookprofiler och i de stora demokratierna USA och Frankrike har man haft stora problem med falska nyheter, dataintrång och angrepp via Twitterrobotar. Under valrörelsen i Frankrike inför presidentvalet tog Facebook bort 30 000 falska profiler som spridit spam, falska nyheter och desinformation.

MSB tar detta på stort allvar och befarar nu att det kommer att spridas falsk myndighetsinformation inför det svenska valet 2018. Stater som vill påverka valet kan agera via ombud. Personer eller organisationer kan låtsas vara en del av det svenska samhället, säger Sebastian Bay, handläggare på MSB i nr 42 av Dagens Samhälle. Att myndigheten fått 40 miljoner kronor i extra medel för informationssäkerhet och psykologiskt försvar understryker allvaret.

De amerikanska underrättelsetjänster som konstaterade att det gjorts försök att påverka valsystemen i landet inför presidentvalet 2016 pekar ut Ryssland som ansvarigt för attackerna. Det är knappast förvånande.

Frågan har dryftats på högsta EU-nivå. På ett EU-toppmöte för något år ventilerades misstankar om att Ryssland stödjer extrema nationalistiska partier i olika EU-länder i syfte att destabilisera och försvaga Europa. Estland, Lettland och Litauen har larmat om ryskt stöd till pro-ryska grupper i de tre EU-länderna.

Att högerextrema partier i Europa knyter täta band med nationalister i Ryssland är väl känt. Nationella Fronten i Frankrike blickar österut, rapporterade SVT redan 2015. Här hemma kritiseras Sverigedemokraterna för dubbla budskap om sin syn på Ryssland och Putin.

Otillbörlig påverkan och inflytelseagenter talades det om redan på 70-talet i Sverige. Sannolikt har det alltid förekommit i större eller mindre omfattning. Med ny teknik och digitalisering har möjligheterna ökat till sådan fientlig verksamhet.

De myndigheter och säkerhetsorgan som är satta att värna Sveriges frihet och oberoende mot alla former av attacker och otillbörlig påverkan har en viktig uppgift. Men alla medborgare som värnar demokratin har också ett ansvar. Ju fler som engagerar sig i politiken, desto starkare blir folkstyret. Vaksamhet och försiktighet hos alla demokrater blir viktiga egenskaper när valet närmar sig och valrörelsen drar igång på allvar. Att hålla en god ton i debatten och varken överdriva eller fara med osanning blir ett grundkrav.

Trollen måste identifieras och avväpnas!

Bo Höglander