Skogsgym stärker gemenskapen

Textstorlek:

HAMRÅNGE Hamrångeborna har byggt ett utegym vid Hedens friluftsområde i Bergby. Arbetet har varit tungt, men bra för gemenskapen. 

I skogsbrynet bakom den gula Hedenstugan ligger det nya utegymmet. Där finns också ett väl underhållet elljusspår med möjlighet till löpning och skidåkning. Invigningen av gymmet blir först i april, men det är redan klart att använda och till för hela bygden.

– Ja, det är fritt fram för alla att komma hit och träna, säger projektledaren Anna Jupither.

Anna är aktiv i föreningen Norrham Hamrångebygdens IF, som ansvarar för driften av motionsområdet.

Men det är inte bara medlemmar i idrottsföreningen som varit med i projektet, bland annat har styrketräningsinstruktören Torbjörn Wahlström och ägaren till Hedenstugan, Stef van Heteren varit inblandade.

Många motionärer i friluftsområdet har också engagerat sig.

– När vi höll på att bygga kom det fram folk hela tiden och pratade. Jag lärde känna människor som jag aldrig har sett förut, berättar Anna.

– Och alla har hjälpts åt. Det har varit bra stämning, samarbete och gemenskap. Det är viktigt i sådana här små samhällen, fortsätter Stef.

Att få ihop gymmet var inte helt lätt. Det var enorm byggsats som levererades från Stockholm, men eftersom monteringen var en av de saker som skulle kosta mest, bestämde projektdeltagarna att de skulle göra jobbet själva.

När de fått ihop alla delar var de tvungna att gräva 60 stora hål för att förankra träningsanläggningen.

– Först använde vi en jordborr som Torbjörn hade ordnat, sedan grävde vi ur hålen med kastruller.

– Vi provade andra verktyg också, men kastrullerna var bäst, berättar Anna.

När hålen var grävda tog Torbjörn över. Eftersom han jobbar med både träning och betong, så skötte han gjutningen.

Genom att gjuta fast gymmet slipper idrottsföreningen göra årliga besiktningar. Det räcker att se till att allt är helt och rent.

Nu när gymmet är klart har Torbjörn planer på att dra igång gruppträning på platsen.

– Jag åker runt på flera olika ställen och kör pass som passar alla. Det är ingen som kan komma och säga att de är för otränade, säger Torbjörn.

Han lyfter upp en stor stock och demonstrerar hur träningen fungerar. Tre stockar i olika storlek ligger uppradade på ställningar bredvid varandra.

Torbjörn var med i början av projektet och valde ut träningsstationer. På stationerna kan man bland annat träna armgång, marklyft och benböj.

Torbjörn tycker det är viktigt att alla ska kunna använda gymmet oavsett om man är ung eller gammal, kvinna eller man, därför finns de flesta stationer i en tyngre och en lättare variant.

Gymbygget har fått bidrag från Gävle kommuns ytterområdessatsning, men det skulle aldrig ha varit möjligt utan allt ideellt arbete.

Erika Engvall Stefansson är lokal utvecklingsledare på kommunen och handlägger ytterområdenas projektansökningar. Hon tycker att de ideella insatserna behöver uppmärksammas mer.

– När man ansöker om bidrag till ett lokalt projekt är det viktigt att beskriva hur de ideella krafterna är med i projektet. Jag tror att konkurrensen om bidragen kommer att öka och då kommer vi titta särskilt på det ideella arbetet, säger Erika Engvall Stefansson.

Anna vill inte ens tänka på hur många timmar hon lagt ner på gymmet. Hennes man har också hjälpt till, tillsammans med många andra i idrottsföreningen.

Flera lokala företag ställt upp med billiga transporter och arbetskraft. Bara vid monteringen var ett 20-tal personer inblandade, både barn och vuxna.

– Barnen hittade pinnar här i skogen som de byggde med medan vi monterade, berättar Anna.

Hon testar en ställning som är till för att träna triceps på, medan Stef står och tittar ut över skogen.

– Titta där, utbrister han och pekar på en äldre man som promenerar med sin hund.

– Alla sorts människor kommer hit, gammal som ung!

Marita Grufvik