Vindkraften blir byggd

58 vindkraftverk ska upp mellan Lingbo och Åmot. Foto: Getty Images/iStockphoto
Textstorlek:

OCKELBO I måndags blev finansieringen klar för den stora vindkraftparken mellan Åmot och Lingbo, som ska tas i drift år 2020. 58 kraftverk ska byggas. Boende hoppas att det ska gynna orterna.

58 vindkraftverk ska byggas mellan Åmot och Lingbo, i ett område som sträcker sig mellan sjöng Gopen i norr, Kroksjön i söder och Dunderåsen i öster. Arbetet ska påbörjas så snart som möjligt.

I bolaget OX2:s vindkraftpark Valhalla ingår också området Tönsen med 27 vindkraftverk i Bollnäs kommun.

Det är bolaget Aquila Capital som finansierar.

– Vi är mycket glada över att Aquila fortsätter att investera i nordisk vindkraft och är speciellt stolta över att kunna leverera ett så här stort och effektivt projekt, säger OX:s vd Paul Stormoen på företagets hemsida.

Totalt ska bolaget bygga 85 kraftverk i länet under två år.

Det beräknas innebära 200 nya arbetstillfällen. Skogen ska beredas, vägar byggas, ledningar dras med mera.

Många företagare i Åmot och Lingbo hoppas att deras verskamheter ska få glädje av vindkraftsbygget.

Bland annat ser tidigare nedläggningshotade livsmedelsbutiken Tempo i Åmot en chans att få fler kunder.

– Det var en välkommen julklapp att vi fick det här beskedet, säger Kjell Ljung från föreningen bakom butiken, till SVT nyheter.

Precis som med andra vindkraftverk i Ockelbo ska en liten del av inkomsten bli en bygdepeng, som kan användas till att utveckla Lingbo och Åmot. Upp till tio tusen kronor per kraftverk och år kan det bli, beroende på varje kraftverks vinst.

Vindkraftparken har också kritiserats. Bland annat ifrågasätts hur stor miljövinsten bli, när det ska dras nya vägar för många tunga transporter. Vissa påpekar också att ljudet från kraftverken kommer att förändra naturupplevelsen i skogen.

 Ebba Pettersson