Återbruk på alla stationer

Hela och rena saker, möbler och elektronik går bra att lämna in för återbruk på alla Gästriklands återvinningsstationer. Foto: Marita Grufvik
Textstorlek:

Nyligen invigde Österfärnebos återvinningsstation sitt återbruk. Nu har du möjlighet att skänka bort saker istället för att slänga dem på alla stationer i Gästrikland.

Hela och rena saker, möbler och elektronik går bra att lämna in för återbruk på alla Gästriklands återvinningsstationer.

Men du får själv bestämma om någon annan ska få använda dina gamla prylar.

– Fundera på om det är något du själv skulle vilja köpa, säger Birgitta Frohm på återvinningen i Sandviken.

Hon tycker det är viktigt att var och en får bestämma vad som ska skänkas bort, eftersom vissa inte vill. Det kan till exempel gälla saker som kommer från dödsbon.

– Om vi ser någon som tänker slänga något fint brukar vi tala om att det finns ett återbruk, säger Birgitta Frohm.

De insamlade sakerna går till olika välgörenhetsorganisationer, som oftast ligger i närheten av återvinningsstationerna.

– Om de på orten tackar nej, frågar vi organisationer som vi redan samarbetar med, säger Eva Johansson, miljöpedagog på Gästrike återvinnare.

I Järbo tar den lokala stiftelsen Erik Edin hand om återbruket och kan möblera hela hem till de som behöver.
I Årsunda hämtar Viggens sociala förening från Sandviken och till Torsåker kommer Biståndsgruppen från Gävle. Om det inte finns någon som vill hämta återbruket, kör återvinningens egen personal insamlingen till Gävle.

– I Gävle finns det alltid någon som vill hämta, säger Eva Johansson.

Största delen av återbruket går till secondhand-butiker i Sverige, en del exporteras till bland annat Polen och cirka 10–15 procent är i så dåligt skick att det bränns upp.

På alla stationer går det också att lämna in textil till Human Bridge. De skickar kläderna till behövande i Afrika, Asien och Östeuropa eller så säljer de textilerna i svenska secondhandaffärer för att samla in pengar till bistånd.

– Vi skriver avtal med alla organisationer och ser till att återbruket går till bra ändamål, säger Eva Johansson.

Återvinningen kontrollerar att organisationerna är seriösa innan de tecknar ett avtal. Genom avtalet blir organisationen ansvarig för städning vid återbruket och för att lämna in statistik. Om samarbetet fungerar bra fortsätter avtalet automatiskt.

Jonas Blom och Awelker Hassen arbetar på arbetsmarknadscentrum i Sandviken. De hämtar upp saker till secondhandaffären Ånyo ett par gånger i veckan.

Jonas tycker det är bra att människor som inte har råd att köpa nya möbler kan få tag på begagnat som är billigare.

– Jag tycker också det är synd att slänga saker som är hela.

Marita Grufvik