Det våras för tulpanen

Med tulpanens dag börjar högsäsongen för tulpaner. Svenska odlare tar fram nästan 160 miljoner tulpaner förra året. Foto: Blomsterfrämjandet
Textstorlek:

​Vi hinner knappt dansa ut julgranen innan det är dags att fira Tulpanens dag. Idag, måndag, är det dags och vi tar till oss denna vårvinterblomma som aldrig förr.

Det är 28:e gången som Tulpanens dag firas den 15 januari. Numer finns tulpanerna i butik redan till jul, men en av idéerna bakom dagen är att ge ett startskott för de svenskodlade tulpanerna.

Vi svenskar gillar tulpaner. Vi köper långt mer än 150 miljoner blommor varje år och den allra största delen är svenskodlade.

Det finns tulpanodlare i hela landet och enligt Blomsterfrämjandets statistik ökar odlingen. Från 2016 till 2017 var produktionsökningen nästan tio procent. Odlarna blir inte fler, men de befintliga tar fram ännu fler tulpaner.

Här i Gästrikland kan vi välja lokalt odlade tulpaner från Sörby handelsträdgård i Hagaström. Det är ett av landets äldsta trädgårdsföretag och är numer specialiserade på främst storskalig produktion av blommande lökar som tulpan, hyacint och narcisser.

Odlingsåret för bukettulpaner börjar i augusti–september. Då sätts de första lökarna och sedan fortsätter planteringen fram till oktober–november för att tulpanerna ska kunna skördas under hela vintern och våren.

Lökarna kommer mestadels från Holland och det finns omkring 6 000 sorter. Svenskarnas favoriter är enligt Blomsterfrämjandet den rödvita Leen van der Mark, den gula Yellow Flight följt av Ben van Zanten (röd), White dream (vit) och Abba (dubbel röd).

Knoppen är fortfarande hård och knuten när tulpanen skördas och skickas ut i handeln.

Där gäller det att välja rätt bukett för att få glädje av blommorna så länge som möjligt. Sök efter buketter med raka stadiga stjälkar och fasta frasande blad. Blomknopparna ska nätt och jämnt visa färg.

Med Tulpanens dag börjar en riktig tulpanfrossa i Sverige. Fram till påsk kommer vi att köpa ungefär en miljon tulpaner om dagen.

Agnetha Brolin

 

Fakta: Så håller buketten längre ​ 

Låt tulpanbuketten vara kvar i sin förpackning/plast.

Använd en vass kniv och skär av cirka en centimeter längst ner på stjälkarna.

Ställ tulpanerna i en vas och fyll upp med kallt friskt vatten. Låt stå någon timme.

Ta bort förpackningen och arrangera buketten i vasen. Fyll vasen med nytt kallt vatten.

Snitta stjälkarna och byt vatten ungefär varannan dag.

Låt buketten stå svalt och undvik närhet till frukt eftersom det får blommorna att vissna i förtid.