Fem får friluftspengar

Med pengar till håvar kan fyror ta upp vattendjur att kika på, i Österfärnebo. Foto: Arkiv
Textstorlek:

GÄSTRIKLAND I föreningar som sysslar med friluftsliv finns mängder av idéer. Det märkte Länsstyrelsen Gävleborg när de utlyste ett bidrag till åtgärder som kan locka ut fler i naturen. Nu är det bestämt vilka som får pengar.

Det kom in 65 ansökningar om ekonomiskt stöd till friluftsåtgärder. Elva av dem beviljades och får dela på 169 366 kronor.

– Många har tyvärr fått avslag. Vi har prioriterat de aktiviteter som ligger i linje med Länsstyrelsens uppdrag med friluftsliv. De ska främja sådana grupper som har svårare att komma ut i friluftslivet av någon anledning.

– Det är ett plus om åtgärderna gynnar en större allmänhet så att fler kan få nytta av det, säger Dagmar Jonsson i ett pressmeddelande.

Hon är en av dem som läst och bedömt ansökningarna.

I Gästrikland får fem åtgärder bidrag.

FUB Ockelbo får 16 000 kronor till en vinterdag i Kungsberget för utvecklingsstörda barn och unga.

De ska få prova på flera olika sporter och förhoppningen är att några ska hitta en ny fritidssysselsättning.

Färnebofjärdens fvof får 1 500 kronor till en friluftsdag för fjärdeklassarna på Österfärnebo och Tärnsjö skola.

Pengarna ska gå till flytvästar och håvar, som barnen kan använda när de lär sig om vatten och fisk.

Gävle sjöscouter får 12 700 kronor. De tänker bygga eldstäder i Hästmuren, Tjuvharen och Pålvik. Där ska både de själva och allmänheten kunna grilla korv på ett säkert sätt.

Norrsundets motorbåtsklubb ska köpa friluftstutrustning för 27 000 kronor. Det blir flytvästar, kajak- och kanotutrustning som ska göra det lättare för nybörjare att testa på friluftsliv.

Ockelbo orienteringsklubb ska bygga två grillar för 5 896 kronor. De ska stå vid Ulvsta friluftsgård och kunna användas av alla.

Ebba Pettersson