Tema: Kurser & Utbildning

Grön våg trendigt hos studieförbund

Praktiska utbildningar kring natur, trädgård, jord- och skogsbruk är populära just nu.​
Textstorlek:

​Miljöintresset har blivit praktiskt och nu vill vi lära oss att klara oss bättre på egen hand.
Det menar flera studieförbund som märker en ökad efterfrågan på utbildningar med koppling till natur och miljö.

Den här veckan har Studieförbundet Vuxenskolan släppt sitt studieprogram för våren. Där finns studiecirkelklassiker som språk och hantverk. Och dans, som har varit poppis sedan Let’s dance slog igenom i tv.

Men de utbildningar som är på uppåtgående 2018 är knutna till skog, lantbruk, trädgård och natur. Bland annat motor- och röjsågskurser, jägarskolan, biodling och så vidare.

– Det kommer mer och mer och det märks ett tydligt intresse att ställa om livsstilen och lära sig saker för att klara sig själv. Lite som gröna vågen på 70-talet, säger Emelie Lundin, marknadschef på Vuxenskolan i länet.

Hon tror att det hänger ihop med debatten om beroendet av omvärlden och intresset att skaffa kunskap för att bli mer självständig.

– Många vill ställa om till ett långsammare liv och känna att de kan påverka sina egna beslut.

Carina Carlsson, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet, märker samma trend.

– Vi har sju grupper av Jägarskolan i Gästrikland och många vill ta motorsågs- och röjsågskort.

– Miljöintresset har kommit till nästa steg. Folk vill igång och odla och syra grönsaker. Nyttiga, praktiska saker, säger Carina och menar att utformningen av kurserna förändras.

– Man vill inte binda upp sig för en hel termin. Därför har cirklarna minskat de senaste åren. Man vill hellre ha korta, koncentrerade kurser.

Alexander Karlsson på Medborgarskolan i Gävle, märker också av att själva kursformerna förändras.

– Vi har mycket traditionella kvällskurser men det går mer mot distanskurser. Som onlinekurser. Tekniken gör det möjligt idag.

Han menar att fler går kurser och skaffar sig meriter för yrkeslivet genom studieförbunden. För de allra flesta studieförbund är utbildningar kopplat till integration stort. Framför allt språkkurser.

Att integration leder till nytt utbud märks hos Sensus som bland sina mest populära utbildningar har kurser i lutinstrumentet Saz.

– Spelas mycket i Turkiet, Syrien och Kurdistan, säger Amanda Örtenhag, verksamhetsutvecklare på Sensus.

Agnetha Brolin