Höjning märks på årets första pension

Hanna Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
Textstorlek:

​Nästa vecka betalas årets första pensioner ut och enligt Pensionsmyndigheten ska pensionshöjning, höjda tillägg och ändrade skatteregler få positivt genomslag för de flesta pensionärer.

Pensionsmyndigheten har räknat ut hur mycket pensionen höjs för olika grupper. Det skiljer en hel del på hur mycket de nya pensionerna ger.

Den totala pensionen, allmän pension plus tjänstepension, höjs med i genomsnitt 380 kronor i månaden.

Dessutom höjs bostadstillägget som ger ett tillskott för mer än 255 000 pensionärer.

– För de pensionärer som har bostadstillägg ökar bostadstillägget med 200 kronor per månad i genomsnitt, men även där kan det skilja mycket. Den maximala höjningen av bostadstillägget för ensamboende är 470 kronor, medan motsvarande för sammanboende är 235 kronor per månad, berättar Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten räknar om de nya tilläggen automatiskt och uppmanar de pensionärer som inte har bostadstillägg att göra en enkel beräkning för att se om det finns skäl att söka bostadstillägg.

”En tumregel som vi brukar informera om är att om den totala pensionen och andra inkomster är lägre än 15 000 kronor efter skatt, bör du undersöka om du kan ha rätt till bostadstillägg.”, skriver de på webben.

Det är inte bara höjda pensioner och tillägg som märks när den första pensionsutbetalningen för 2018 görs. Nya skatteregler ska också ge positiv effekt med mer i plånboken för de flesta pensionärer.

För en pensionsinkomst mellan 10 000 och 35 000 kronor per månad sänks skatten.

– Störst blir effekten för de pensionärer som har en total pension runt 17 000 kronor i månaden, säger Hanna Linnér, statistikansvarig på Pensionsmyndigheten.

I Gästrikland är det pensionärerna i Gävle kommun som har de högsta pensionerna med i snitt 19 040 kronor i månaden inklusive privat pension och bostadstillägg.

I Sandviken har pensionärerna i genomsnitt 18 752 kronor, Hofors 18 334 kronor och Ockelbos pensionärer har i snitt 16 767 kronor.

Agnetha Brolin

 

FAKTA: Nya pensionen 2018, i genomsnitt:

Ensamstående pensionär med bostadstillägg: +436 kronor efter skatt

Sammanboende pensionär med bostadstillägg: +277 kronor efter skatt

Pensionär med stor del garantipension (ej bostadstillägg): +106 kronor

Pensionär med viss del garantipension (ej bostadstillägg): +217 kronor efter skatt

Pensionär med låg inkomstgrundad pension, under 13 200 kronor i månaden (ej garantipension eller bostadstillägg): +348 kronor efter skatt

Pensionär med medel inkomstgrundad pension, 13 200–16 100 kronor i månaden (ej garantipension eller bostadstillägg): +468 kronor efter skatt

Den genomsnittliga totala pensionen 2018 blir 19265 kronor före skatt.

Källa: Pensionsmyndigheten