Musikaliskt jubileumsår

Storbandet i Sandviken har redan tjuvstartat sitt 50-årsfirande med en jubileumskonsert före jul.​
Textstorlek:

​2018 firar Sandviken Big Band 50 år. 
Firandet startade redan före jul med en 70-talskonsert med sångerskan Ann-Kristin Hedmark och trumpetaren Bosse Broberg. De var med när banden spelade på en jazzfestival i Reno våren 1975.

Samtidigt som den första jubileumskonserten hölls i Sandviken före jul, släpptes en box med svensk jazz från 70-talet där Sandviken Big Band är med på ett hörn med en låt.

Det är gruppen för svensk jazzhistoria med bland andra Janne Bruér som letat fram representativ jazz från 70–talet och Sandviken Big band representeras med en sällsynt tidigare outgiven inspelning från Reno, USA 1975.

Det var i mars detta år som orkestern blev inbjuden till amatörjazzfestivalen i Reno med just de här båda solisterna. Ann-Kristin sjunger ”Blues Eyes” och Bosse Broberg levererar ett fint solo.

Sandviken Big Band upplevdes som ett proffsband vilket man kanske inte hade räknat med där borta i Reno.

Det var en lång rad glada hågkomster som dryftades efter konserten i Sandviken där forna orkestermedlemmar satt i publiken.

Två medlemmar från starten spelar fortfarande i bandet, Curt Karlberg, Sandviken och Per Haglind, Borlänge.

Ledaren Arne Eriksson är inte med oss längre inte heller Jonken Jonsson, Mats Källström, Sören Löwgren, Ingemar Persson och Hans Wikman.

Orkestern gjorde inte bara en konsert vid festivalen i Reno utan man hade lagt upp en turné på olika ställen på den -amerikanska västkusten med start i San Francisco.

Skolorkestrarna tog hand om var och en i orkestern och bjöd på mat och husrum ett dygn i taget med konserter på kvällarna.

Själva 50-årsjubileet skall hållas senare under 2018 och det kan bli en lång rad solister som medverkat genom åren. Men detta är långt ifrån klart ännu.

Sandviken Big Band med ledaren Åke Björänge repeterar flitigt varje torsdag som ingenting skulle ha hänt. Sandviken Big Band lever vidare.

Det var 1968 som skolläraren Arne Eriksson startade ABF Big Band. Han hade upplöst sin dansorkester Arne Kjälls innan och han tyckte det blev litet tomt utan att åka runt och spela trumpet.

Redan 1947 fanns Arne Kjälls orkester och en inspelning, en lackskiva från det året, finns -bevarad.

Trombonisten Börje Källgren var upphovet till att orkestern hette just Arne Kjälls.

ABF Big bands första konsert kallade Arne Eriksson litet blygsamt för en offentlig repetition. Men vi som var där konstaterade genast att det var en mycket välrepeterad repetition. En vanlig konsert med inträde, helt enkelt.

Spelningarna blev fler och fler. Inte bara i Sandviken. Resorna blev också llt fler och allt längre

Snart hette orkestern Sandvik Big Band.

Arne hade en släkting som jobbade på Sandvik och hade kontakt med en inköpare på ett företag som köpte material från Sandvik. Denne inköpare hade en trevlig fritidssysselsättning. Han var discjockey på en radiostation.

Han fick en av Sandvik Big Bands LP i sin hand och spelade upp den i radio med -kommentaren; ”Det är inte alla stora företag som håller sig med ett sådant här band” och så spelade han storbandet för sin radiopublik.

Sandvikens Jernverk hade väl en gång i tiden haft en blåsorkester. Men Sandvik och Sandvik Big Band hade egentligen ingenting annat gemensamt än namnet, vilket han i USA inte alls fattade.

Om det nu var detta som gjorde att orkestern blev känd i USA är oklart, men plötsligt meddelade Arne Eriksson att bandet skulle åka till USA samma år, 1975. Och så blev det.

Där blev det en succéartad turné och inspelningar från två konserter i Reno anlände efter hemkomsten till Sandvik Big Bands inspelningsarkiv.

Efter det har bandet spelat i mångla länder, Östtyskland, Holland, Jugoslavien, Irland, Kanada och flera gånger i de nordiska länderna inklusive Island.

Sandviken Big Band har inte bara turnerat flitigt med kända sång-solister, skivinspelningarna är också många. Den forne medlemmen Lennart ”Jonken” Jonsson skrev till och med en bok om Sandviken Big Band, ”Alla dessa prickar”. Han var inte speciellt förtjust i bandets krångliga prickiga noter. Han var den tongivande solisten då.

I dag kan alltså orkestern blicka tillbaka på 50 år och ledaren Åke Björänge som kom med 1976, har repeterat i 42 år med orkestern.

Tidigare medlemmarna Janne Larsson och Bosse Hedwall var med i 47 år och Göran Hedström och Rolf Andersson nästan lika länge innan de slutade.

Lennart Lundkvist