Ny utbildning för trädgård

I mars får Wij trädgårdar studenter igen. Foto: Arkiv
Textstorlek:

TRÄDGÅRD I mars kommer Wij trädgårdar igång med en trädgårdsutbildning igen. Den här gången är det inte Högskolan i Gävle som är huvudaktör, utan Bollnäs folkhögskola.

I stadgar och urkund för trägårdarna står det att man ska jobba aktivt med utbildning och forskning. Det har varit svårt att leva upp till i några år, sedan Högskolan i Gävle lade ned sin trädgårdsmästarutbildning som hade praktiskt verksamhet på Wij.

Nu har det alltså kommit en ny lösning. I mars börjar en utbildning med 15 platser. Den ska handla om ekologisk trädgårdsodling och parkskötsel, och läsåret ska följa odlingssäsongen. Både teori och praktik förläggs till Wij trädgårdar.

I skrivande stund är det formella beslutet inte fattat, men trädgårdarna har fått klartecken och påbörjat arbetet med marknadsföringen av utbildningen.

Tanken är att det ska bli mer praktik den här gången. Det har varit efterfrågat bland studenterna vid den förra utbildningen.

Besökarna kommer bland annat märka av att odlingslotter och kreationer av studenter åter blir en del av sommarens utställningar.