Två klubbar fixar loppet

Gustav Lindberg, från Kungsgårdens SK, och Dennis Andersson, från Järbo IF och ordförande i Gästriklands skidförbund, ser fram emot Ungdomskannan 2018. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

JÄRBO Snön räcker inte riktigt till hos Kungsgårdens SK. Därför har årets upplaga av den nationella skidtävlingen Ungdomskannan flyttats till reservorten Järbo. Då kan dessutom Järbo IF hjälpa till med allt från tidtagning till saftservering.

Omkring hundra skidåkare i åldrarna 7–16 år, plus knatteklass och öppenklass, väntas ställa upp i Ungdomskannan 2018 på lördag 13 januari. Åkarna kommer från hela Sverige.

Tävlingen hör hemma i Kungsgården, men avgörs i år i Järbo på grund av snöbrist.

Det innebär bland annat att 11–14-åringarna skidar 2,7 kilometer istället för tre. 15–16-åringarna åker 5,4 kilometer istället för sex.

Skidförbundets regler anger bara maxlängder efter åkarnas ålder. Bansträckningarna i Gästirkland styrs av andra krafter.

– Det är traditionstyngt! Tävlingarna är samma som när vi höll på, säger Gustav Lindberg från Kungsgårdens SK.

– Trekilometersbanan i Kungsgården är ganska kuperad, det är en tuff bana. Så det blir lite skillnad men det är fina spår här.

– Järbo ligger på rätt sida den berömda gränsen, det snöar här när det regnar i Sandviken. Vi är reservbana för flera, berättar Dennis Andersson från Järbo IF.

Snön är viktig, men inte den enda avgörande faktorn för Ungdomskannan. Skidtävlingar för barn är idag högteknologiska historier med nedgrävda kablar och egna datorprogram.

– Vid starten chipar vi barnen individuellt.

Åkarna startar individuellt med 30 sekunders mellanrum, sedan läser ett kabelsystem av chipen efter vägen och vid målgången.

Chipen skicka också förvarningar till speakern när en åkare närmar sig upploppet. Som upplagt för riktigt rafflande referat.

För några år sedan köpte Gästriklands skidförbund in chipen med pengar från distriktets klubbar. Det kostade drygt 200 000 kronor och nu kan klubbarna hyra tekniken.

– Det var Dennis som införde det där. Chipen har verkligen har gjort det lättare att arrangera tävlingar, säger Gustav.

Men oavsett hur mycket snö det finns, och oavsett hur smart tekniken är, blir det ingen tävling utan funktionärer.

Kilarna räknar upp allt som behöver göras från parkering till prisutdelningen. Omkring 30 personer ställer upp ideellt vid tävling.

– Vi brukar inte ha några problem att få ihop funktionärer i Kungsgården, säger Gustav.

– Inte här heller, både det gamla gardet och nya föräldrar ställer upp, säger Dennis.

Båda skiner upp när de pratar om det där gamla gardet, som återfinns vid starten av Ungdomskannan 2018.

– De är de som har varit med i 25 år, håller en hand på axeln och släpper när barnen ska starta, ler Gustav.

– Det gör de bra. Men nu får vi får inte glömma funktionärerna i cafeterian! De krävs för att det ska få kallas tävling, konstaterar Dennis.

Ebba Pettersson