Fredag med… geist

Textstorlek:

Nog har vi sett geist utöver det vanliga i rapporteringarna från OS i Pyeongchang de senaste två veckorna. Glöden har inte altid haft svenska färger men än finns det chans att få jubla över svenska framgångar. Vi fortsätter ställa hoppet till tjejerna från landsbygden, det vill säga skiddamerna. Precis innan OS avslutas på söndag, kör de tremilen.

Viss geist behövs för att hitta de gröna jobb som ska genomföras i Gävleborg den närmaste tiden. Länsstyrelsen söker just nu arbetsuppgifter inom de gröna näringarna för 130 personer som behöver komma närmare arbetsmarknaden.

Att starta garnbutik i en lada i Vinnersjö kräver också viss geist. Det gjorde Carl Gustaf och Åsa Ericsson och lockar sticksugna kunder att göra en avstickare.

Och nog fanns det gnista i fiskarborgarna från Gävle som fick kungligt privilegium på allt strömmingsfiske längs Norrlandskusten i mitten på 1500-talet. Kapellen som finns kvar på öar och skär från den tiden bjuder på en fascinerande historia. Precis som OS-berättelserna kommer att göra så småningom.

Trevlig helg!

 

Agnetha Brolin