Hedersuppdrag i Högbo

För första gången går loppet genom parkområdet i Högbo bruk.​
Textstorlek:

HÖGBO Hon har åkt skidor hela livet, tog två silver på ungdoms-SM i Lycksele i helgen och gläds åt klubbkompisarnas framgångar. 
På söndag har Josefin Lindström hedersuppdraget som kranskulla i Högbo GIFs anrika Bessemerloppet.

Det är 58 år sedan Bessemerloppet gick för första gången. Då, 1960, gick starten i Hofors med målgång i Högbo.

Numer är det ett varvlopp med start och mål på skidstadion i Högbo.

– Loppet har haft olika sträckningar genom åren och nytt för i år är att det delvis går genom Högbo bruk, säger Lars-Erik Enguist som är tävlingsledare för loppet som är ett av landets främsta långlopp.

– Vi kör alltid två veckor före Vasaloppet. Många kommer för att få en sista genomkörare för att förbereda sig inför starten i Sälen.

Dessutom är det seedningsgrundande och gör att ett bra resultat i Bessemerloppet kan ge framflyttning i Vasaloppets startled.

I veckan har de sista förberedelserna inför tävlingen gjorts. Medan klubbens barn och ungdomar har tränat, har skidföräldrar hjälpt till att sortera nummerlappar, packa startkit, sätta läderband på årets medaljer och så vidare.

Samtidigt har Josefin Lindström och Fabian Sund förberett sig för sina uppdrag. De har fått hedersuppdragen som kranskulla och kransmas och ska ta emot vinnarna i herr- och damklassen.

Ungdomskommittén utser ”mas” och ”kulla” för att uppmärksamma yngre skidåkare i klubben. Ungdomar med fina resultat och bra värderingar har god chans att utnämnas.

– Det känns både roligt och spännande, säger Josefin med ett stort men trött leende.

Hon har precis kommit hem från ungdoms-SM där hon tog silver i 7,5 kilometer klassisk stil och silver i stafetten ihop med Saga Fältenhag och Julia Näslund.

– Min bästa prestation hittills, säger hon och leendet växer lite till.

Hon fyller 16 år senare i år och tycker att skidåkningen blir roligare och roligare. Troligen väljer hon skidgymnasiet nästa år och ser fram emot att själv få starta i Bessemerloppet.

I år får hon fokusera på vinnaren i herrklassen, se till att han får segerkransen runt halsen och en kyss på kinden.

Agnetha Brolin

 

Fakta Bessemerloppet 2018 ​ 

Skidlopp i klassisk stil med två distanser, 52 km och 18,5 km. Långloppet går två varv på 26 km lång slinga.

Antal: 550 föranmälda deltagare, både elitåkare och motionärer. Cirka 150 deltagare beräknas efteranmäla sig på tävlingsdagens morgon.

Start: söndag kl 11 för 52 km, kl 11.30 för 18,5 km.

Tävlingen livesänds för första gången på webben.

Arrangör: Högbo GIF