Lyckat med garn i ladan

Åsa och Carl-Gustaf Ericssons byggde om ladan till en garnbutik som får oväntat många kunder. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

VINNERSJÖ Om man öppnar en garnbutik i en lada i skogen, kommer det några kunder då? Åsa och Carl-Gustaf Ericsson hade ingen aning, men bestämde sig ändå för att prova.
– Ungarna ruskade på huvudet åt oss, minns Åsa.
– Men det vi trodde skulle vara svårast, visade sig vara lättast av allt, säger Carl-Gustaf.

Yarnbarn, garnladan, Hedesunda dyker upp som en överraskning halvvägs mellan Hedesunda och Österfärnebo, intill den snirkliga Vinnersjövägen.

Att locka shoppare till en by där invånarna har en dryg mil till närmaste livsmedelsbutik verkar svårt, men Åsa och Carl-Gustaf tar ofta emot busslaster med syföreningar, kyrktanter och andra sticksugna kunder.

– Det har kommit folk från Uppsala, Västerås, Sala, Falun… Det räckte med att vi öppnade och ordnade en sida på Facebook, så kom det folk, säger Åsa.

De flesta nystanen har kommit till ladan från Dalarna. Det hela började när Åsa fick ärva stora mängder garn och sybehör.

– Min mamma drev butiken Ingegerds handarbeten i Borlänge. Hemma hade hon sju rum och kök med garn från golv till tak. När hon gick bort fick vi hämta allt det hit, berättar Åsa.

Det var garn överallt som skulle ta vägen någonstans. Då kom Carl-Gustaf på idén om en butik i ladan.

– I ett svagt ögonblick sa jag det, precis som när jag sa det där om att vi kunde bygga ut butiken till rummet intill istället för att göra traktorgarage av det, ler han och ser ut att vara mycket nöjd med resultatet.

Det är Åsa också.

– Det här är min glädje! Jag är uppväxt så här. Vi har det här just för att det är kul, säger hon.

Så snart butiken var igång började kunderna komma. Vissa följde med varorna från Borlänge. Ryktet spred sig snabbt och nu är många engagerade i ladan.

– Jag är sjukpensionär och vissa dagar orkar jag inte jobba. Då hjälper grannen Rose-Marie till. Eller Carl-Gustaf, han har lärt sig mycket om garner, säger Åsa.

– Jag har lärt mig en del. Det viktiga är att jag kan fråga henne när det kör ihop sig, säger Carl-Gustaf.

Nybörjare träffas och lär sig sticka varannan vecka och erfarna stickerskor säljer färdiga alster.

– Jag och två tjejer till, en i Hofors och en i Österfärnebo, stickar upp sakerna, förklarar Åsa.

Hon använder sociala medier en del, men någon webbutik har hon inte ännu. Förutom att det krävs mycket jobb för att starta en, saknar Vinnersjö pålitlig internetuppkoppling.

– Vi har trådlöst internet och ingen fast telefon. Mottagningen är sådär, särskilt nu när det ligger mycket snö på träden, säger Carl-Gustaf.

Trots det är byn full av företagare. Det är en fördel för garnladan som delar många kunder med byns handelsträdgård och med caféet.

Företagarna i byn samarbetar på många sätt. Kanske är det därför som många vågar prova sina vingar och starta eget.

– Sedan har vi väl lite tråkigt i Vinnersjö, så vi får mycket idéer, skrattar Åsa Ericsson.

Ebba Pettersson