Möt ondskan med anständighet

Textstorlek:

Under veckan inleddes rättegången mot en ledande 25-årig medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten vid demonstrationen i Göteborg i september 2017.

Extremisterna utnyttjar ett hårdnande samhällsklimat och tycks ibland utgöra ett led i en destabilisering styrd av främmande makt.

I helgen tog den osannolika historien om mannen bakom pseudonymen Egor Putilov en ny vändning. Ryssen pekades ut som en säkerhetsrisk när han arbetade för Sverigedemokraterna i riksdagen. DN har kartlagt hans väg in i Sverige och avslöjar hans nya identitet: Martin Dahlin från den ryska delrepubliken Dagestan.

Tidningen har pratat med Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Experten pekar på att Putilovs liv i Sverige i mångt och mycket gått ut på att visa på svensk sårbarhet. ”Det handlar kanske inte om att inhämta information, utan att ställa till bråk och polarisera”, menar Lars Nicander.

Vi ska varken överdriva eller underskatta det öppna samhällets sårbarhet. Demokratiska stater med hög tillit mellan människor kan utnyttjas av illvilliga krafter. Det handlar om individer, organisationer och främmande makter som använder den demokratiska öppenheten för egna syften.

I nationalsocialisternas fall handlar det ytterst om att avskaffa folkstyret och yttrandefriheten.

De ryska nättrollen och inflytelseagenterna kan ha flera syften med sitt agerande. Dels att ta reda på brister och svagheter som demokratiska nationer kan uppvisa, dels mer strategiska mål, som att påverka opinionen. Debatten om ett svenskt medlemskap i Nato och inställningen till ryskt agerande i övrigt är exempel på detta.

Dessa mörka krafter kan tyckas oövervinneliga och starka. Och de ska inte underskattas. Demokratin och öppenheten är värd att försvara. Självklart ska vi ha både ett inre och ett yttre försvar, men det finns andra sätt.

I Sörmlands residensstad har en fredlig aktion genomförts oavbrutet varje lördag under tio års tid. På Stora Torget i Nyköping har människor skramlat med nycklar som en protest mot rasism och politisk extremism.

När tioårsjubileet skulle högtidlighållas i lördags möttes vi ”nyckelskramlare” av nationalsocialister med fanor, vilket enbart stärkte manifestationen.

Bästa sättet att bevara demokratin är helt enkelt genom att fortsätta att leva våra liv som vanligt. Gå till skolan, jobbet, ta hand om våra barn och gamla. Fortsätta bygga ett anständigt samhälle. Och självfallet gå och rösta på valdagen, samt gärna engagera oss politiskt.

Glöm aldrig: extremisterna är alltid i minoritet.

Bo Höglander