Stjärnspäckat nedsläpp i nya ishallen

Textstorlek:

​6 – 8. Så slutade den stjärnspäckade invigningsmatchen i Ugglebo Arena. Förlust för Ockelbo hockey clubs A-lag mot Prins Daniel och stjärnorna i Team generation pep. Men vad gör det när 35 års kamp för en ishall är över. 

Det är precis två år sedan kommunstyrelsen i Ockelbo klubbade igenom förslaget till kommunfullmäktige att bevilja ett investeringsbidrag till en ishall. Den 7 mars togs det avgörande beslutet i kommunfullmäktige och kommunens och hockeyklubbens förberedelser gjorde att bygget kunde komma igång snabbt.

I början av april 2016 monteras den gamla sargen, bås och belysning ner och läggs undan för att inte vara i vägen för hallbygget.

Första veckan i juni tas det första spadtaget och nu görs markjobb och fundamenten gjuts. I juli kommer stommen på plats och i slutet på månaden läggs taket på.

I början av september läggs kylslingorna på plats och en månad senare görs de sista gjutningarna.

Varma dagar i slutet på oktober gör att isen inte vill lägga sig, trots att kylmaskinerna jobbar hårt. Men torsdagen den 27 oktober ligger isen hal, kall och blank i hallen för första gången.

Därmed var första etappen klar och Ockelbo HC kunde flytta in match- och träningsverksamhet i en hall som de kämpat för i 35 år.

Att hallen varit efterlängtad märktes på invigningen förra veckan. Det var mer än fullsatt i hallen. På den stora tillfälliga läktaren på ena kortsidan stod cirka tusen personer trångt, trångt, trångt. Några publikplatser fanns på ena långsidan, där både VIP-läktare och pressläktare också fanns. Och de som inte fick plats i hallen (biljetterna sålde slut samma dag som de släpptes) kunde se invigningen och matchen på tv-skärmar i festtältet precis intill arenan.

Visst, många var där för att se kungligheter och hockeystjärnor. De bidrog naturligtvis till att invigningen blev något alldeles extra.

Men kvällens funktionärer, som alla har koppling till hockeyklubben, bjöd på de största leendena och lyfte fram hur mycket hallen betyder för Ockelbo.

Längre säsong, bättre träningsmöjligheter, ökat intresse, fler lag och konkurrenskraftiga lag är kommentarer som återkommer.

Och många mindes hur det var att träna och spela på utomhusrinken bakom Centrumhuset.

– Alla som är lite äldre började på den planen, säger Anders Olsson som tagit upp hockeyn på ”gamla dar” och tränar med hockeyveteranerna.

– Vi har blivit fler aktiva veteraner sedan hallen kom, konstaterar han.

Jonathan Elliott har spelat hockey tidigare men är i dag hockeyförälder till en av spelarna i Ockelbos U11-lag.

– De som är hockeyföräldrar i dag har ju spelat bakom Centrumhuset och på planen här på IP. Säsongerna har varit korta och det har blivit många resor till ishallen i Ljusne. De som tränar och spelar i dag får helt andra möjligheter.

Många lyfter också fram den mängd av ideella timmar som har lagts på att få hockeyklubben att gå runt med all verksamhet och samtidigt kämpa för en ishall.

– Tänk alla lotter man sålt. Och toapapper och hushållspapper, säger hockeyföräldern Carina Larsson.

– Men hade det inte funnits eldsjälar som dragit det tunga lasset med att förhandla med kommunen, söka pengar och allt det där hade vi ju ändå inte haft någon hall. Många har verkligen jobbat hårt och länge för hallen.

Agnetha Brolin