Stora planer för riksdagen

Textstorlek:

LÄNET Landsbygdsriksdagen 2018 ordnas i Örnsköldsvik i maj. Dit åker många landsbygdsentreprenörer från Gävleborg. I år har riksdagen temat För ett land i balans.

För femtonde gången sedan 1989 arrangeras Landsbygdsriksdagen av Hela Sverige ska leva.

Den här gången samlas engagerade landsbygdsutvecklare i Västernorrland, på Fjällräven arena i Örnsköldsvik den 18–20 maj.

Länsbygderådet X-ing ser till att Gävleborg får med många representanter på riksdagen. De ordnar en bussresa som startar i Sandviken den 17 maj och stannar för påstigning i Gävle, Söderhamn och Hudiksvall. På fredagen den 18 ordnas studieresor runt om i Västernorrland där lokala guider visar upp sina bygder.

Det finns hela 20 resor för deltagarna att välja på. Man kan bland annat titta på cowboyhus, sågverkshistoria och se vad lokala krafter gör av skogens skafferi.

På lördagen och söndagen hålls riksdagen på arenan med seminarier, föreläsningar, partiledardialog och bankettmiddag med prisutdelning.

En viktig hållpunkt är utdelningen av Hela Sveriges Landstipendium, på 35 000 kronor som ska gå till en riktig landsbygdshjälte. Fram till den 23 februari kan vem som helst nominera just sin hjälte via tidningen Lands hemsida.

Riksdagen avslutas på söndagen med ett viktigt uttalande till hela Sverige.

Ebba Pettersson