Testund i Wilhelminas anda

Barbro Andersson, Birgitta Eriksson och Marit Snar har inspirrats av Wilhelmina Skog och dukar fram afternoontea på Storviks stationshus den 1 mars.​
Textstorlek:

STORVIK När hotell- och restaurangentreprenören Wilhelmina Skogh tog upp den engelska seden att servera afternoon tea, gjorde hon det mellan klockan 14 och 17. På torsdag blir det afternoon tea i stationshuset i Storvik och eftersom det är i Wilhelminas anda sker det mellan klockan 14 och 17.

I år är det 140 år sedan Wilhelmina Skoghs hotell intill tågstationen i Storvik stod klart. Hon var redan chef för järnvägsrestaurangen och med lånade och sparade pengar lät hon bygga hotellet.

Då hade hon inte ens fyllt 30 år och var bara i början av sin karriär inom hotell-, restaurnang- och turistbranschen. 32 år senare, i december 1910 var karriären över. Då lämnade hon sin tjänst som verkställande direktör för Grans hotell i Stockholm.

Fortfarande är hon en inspiration för många Storviksbor och det ordnas en hel del aktiviteter för att minnas henne.

På torsdag den 1 mars blir det afternoontea i hotelldrottningens anda i stationshuset. Te med scones, Storvikskaka och tre sorters kakor serveras samtidigt som det blir musikunderhållning och flera olika utställningar.

Barbro Andersson dukar upp ett urval av kaffe- och tekoppar som hon samlat på sig genom åren.

– Jag har mest svenska serviser från Gustafsberg, Rörstrand och Gefle, säger hon och visar delar av Stig Lindbergs servis Spisa Ribb och den röda servisen Amanita från Gefle.

Hon har ett 40-tal serviser som hon framför allt har hittat på loppisar och second handaffärer.

Marit Snar kommer att visa en utställning med hattar.

– Eller möjligen kläder från 1930-talet, säger hon samtidigt som hennes mobiltelefon ringer.

Det är konstnären Henrik von Gerber som hör av sig för att berätta om hur han arbetade fram det porträtt av Wilhelmina Skogh som invigdes på Grand hotell i höstas.

Fotokopior av tavlan ska visas i samband med afternoon tea på torsdag.

Henrik von Gerber har utgått från en svartvit bild och färgsatt tidstypiskt i en oljemålning som är nästan två meter hög och drygt en meter bred.

– Jag fick använda stege för att måla. Ett så här stort porträtt har jag aldrig gjort tidigare, berättar han via mobilhögtalaren och lovar att undersöka om han själv kan komma och berätta om porträttet på Wilhelminadagen.

– Afternoontea är ett koncept som vi kommer att jobba vidare med i höst, säger Marit Snar.

– I april blir det evenemang på station när järnvägsmuseet kommer med ångtåg i påskhelgen och i maj ska vi fira Wilhelminadagen.

Agnetha Brolin